Σελλάδες Άρτας, ένα χωριό με ζωντανή παράδοση
[ / Ήπειρος / 19.07.15 ]Οι Σελλάδες είναι χωριό της Άρτας, κτισμένο σε ένα λοφίσκο, 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άρτας, στις παρυφές του Κομποτίου, κοντά στα σύνορα με το νομό Αιτωλοακαρνανίας. Το σημερινό χωριό βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα των «Παλιοσελλάδων» δηλαδή του παλιού χωριού, έχοντας «στην πλάτη του» κατάφυτους ελαιώνες και αντικρύζοντας, προς τα νότια, μια καταπράσινη πεδιάδα γεμάτη πορτοκαλιές, που καταλήγει στον Αμβρακικό κόλπο.
Για τη προέλευση της ονομασίας του χωριού έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες απόψεις, αλλά καμία δεν έχει ως τώρα επιβεβαιωθεί ως πραγματική.
-Καταρχήν, πιστεύεται ότι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν οι Σελλοί, ένας αρχαίος ηπειρώτικος λαός προερχόμενος από την περιοχή της Δωδώνης των Ιωαννίνων και ίσως αυτή να είναι η πιο σωστή αντίληψη.
- Μια άλλη άποψη, θέλει το χωριό να οφείλει την ονομασία του στην ασχολία των πρώτων κατοίκων, οι οποίοι ήταν κατασκευαστές σελών αλόγων και μια τρίτη θέλει το χωριό να ονομάστηκε έτσι επειδή είναι κτισμένο με τρόπο ώστε τοπογραφικά να μοιάζει σαν σέλα αλόγου.
- Επιπλέον, ο Στράβωνας ονομάζει την περιοχή από το χωριό ως το Μακρύν όρος (Μακρυνόρος) Σελλαΐδα και αυτό είναι επίσης μια πιθανή εκδοχή για την ονομασία του χωριού.
-Τέλος, μια άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι ο πρώτος κάτοικος του χωριού είχε το επώνυμο Σελλαδίτης.
Καμιά ωστόσο άποψη για τη προέλευση της ονομασίας δεν είναι ικανή να αναιρέσει την άλλη, μιας και όλες αποτελούν πραγματικές εκδοχές για το πώς το χωριό ονομάστηκε Σελλάδες.
Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στις Σελλάδες και από αυτές ξεχωρίζει το μεγάλο πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο, το Sellades Open Forest Festival, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο γνωστό δασάκι των Σελλάδων, που βρίσκεται κάτω από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και έχει καταφέρει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συναυλιακής ατζέντας της Άρτας, το αποκριάτικο ξεφάντωμα, το πανηγύρι των μασκαράδων κ.ά..
Μερικές δεκάδες μέτρα από την άκρη του χωριού βρίσκεται το Κομπότι, η έδρα του Δήμου Ν. Σκουφά. Το Κομπότι είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του ιδρυτή και πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας, Νικολάου Σκουφά, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και είναι επίσης διάσημο, εξαιτίας των πολλών μαχών κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Εκεί έδωσε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δύο μάχες, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1821, έχοντας μόλις 180 άντρες και κατανικώντας 3.500 Αλβανούς, υπό τον Αλβανό σερασκέρη Ισμαήλ Πλιάσα.
Όπως συνέβαινε σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα δύο γειτονικά χωριά χωρίζονταν όχι μόνο από το δρόμο, αλλά και από μία τοπική αντιζηλία, με τους Κομποταίους να αντιμετωπίζουν ολίγον υποτιμητικά τους Σελλαδίτες γείτονες.
Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι κοινότητες καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν σε ενιαίες διοικητικές δομές, οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά, οι οικογένειες έσμιξαν και πλέον, τίποτα δεν χωρίζει το «Κομποτοσέλλαδο», όπως έλεγαν οι υπόλοιποι κάτοικοι της Άρτας, τα δυο χωριά.
Όλοι μαζί συμμετέχουν στα γλέντια και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα δυο χωριά και είναι βέβαιο ότι και το Σάββατο 25 Ιουλίου, πολλές Κομποταίες νοικοκυρές, θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση που απευθύνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλάδων:
«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλάδων ΠΥΡΣΟΣ, διοργανώνει το Σάββατο 25 Ιουλίου στην πλατεία του χωριού μας την "ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ".
Παρακαλούνται οι έχοντες ταλέντο στη μαγειρική να προσέλθουν με τα εδέσματά τους στην πλατεία του χωριού, για ένα υπαίθριο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και δωρεάν άφθονο τσίπουρο.»