Οικολογικό έγκλημα: Από τη Βρετάνη μέχρι τον Αμβρακικό

[ ARTI news / Ήπειρος / 03.05.22 ]

Η ρύπανση των θαλλασών από τις καλλιέργειες είναι τεράστια. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο νερό, προέρχονται από μόρια φυτοφαρμάκων, ενώ οι υψηλές εκπομπές αμμωνίας παρουσιάζουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Αν δε προσθέσουμε και τη ρύπανση από τις ιχθυοκαλλιέργειες, η κατάσταση γίνεται τραγική. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Στη Βρετάνη(Γαλλία), «τα πράσινα φύκια είναι η αποτέλεσμα της γενικευμένης ρύπανσης των πλωτών οδών, της γης και του αέρα»(Inès Léraud, δημοσίευμα στη Liberation). Η Βρετάνη είναι η κορυφαία περιοχή παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στη Γαλλία. Οκτώ εκατομμύρια χοίροι εκτρέφονται σε μια περιοχή που κατοικείται από τρία εκατομμύρια κατοίκους. Οι μεγάλες ποσότητες ιλύος (φυσικό λίπασμα) και αζωτούχα ανόργανα λιπάσματα (χημικά λιπάσματα) δημιουργούν περίσσεια θρεπτικών ουσιών (νιτρικά και φωσφόρος) που ευθύνονται για πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Αμβρακικός κόλπος

Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και εξακολουθούν να υπάρχουν στον Αμβρακικό. Είναι γνωστή η μόλυνση από χοιροτροφικές, πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες, τα λύμματα των οποίων μαζί με τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα των γεωργικών καλλιεργειών καταλήγουν στη θάλασσα του Αμβρακικού κόλπου. Τα υπερτροφικά φύκια αλλά και το φυτοπλαγκτόν είναι η ορατή πλευρά της υπόθεσης. Τα βακτήρια και άλλα στοιχεία βλαβερά για την υγεία “φαίνονται” μόνο από τα αποτελέσματά τους. 

Ο Αμβρακικός λόγω της ρύπανσης παρουσιάζει φαινόμενα ευτροφισμού (ανεξέλεγκτη αύξηση των αζωτούχων και φωσφορικών θρεπτικών στοιχείων με συνέπεια την υπερανάπτυξη της φυτικής βιομάζας και τη δημιουργία ανοξικών συνθηκών, δηλαδή έλλειψης οξυγόνου στον βυθό), που οδηγούν τα οικοσυστήματα σε κατάρρευση.

Κι επειδή τις τελευταία ακούμε διάφορα από τους δημάρχους της περιοχής για την τουριστική αξιοποίηση του Αμβρακικού, οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν ακούμε τίποτα για την προστασία του από τη ρύπανση.

Βασικός λόγος της αδράνειας των αρχών είναι οι πιέσεις που δέχονται από επιχειρηματίες της περιοχής. «Οι ίδιοι οι ρυπαίνοντες πιέζουν προκειμένου να μη βγαίνει προς τα έξω αυτή η κατάσταση».

Το πρόβλημα που δημιουργείται, εκτός από οικολογικό, έχει και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι ψαράδες της περιοχής. Όπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους: «Κάθε τρεις και λιγάκι προβαίνουμε σε διαμαρτυρίες κατά της τοποθέτησης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και, αντί να εισακουστούμε, βλέπουμε συνέχεια νέους κλωβούς. Μάλιστα, οι περισσότερες μονάδες είναι τοποθετημένες στο στόμιο του Αμβρακικού με αποτέλεσμα τα ψάρια να σταματούν εκεί και μην περνάνε μέσα στον κόλπο. Η μόλυνση έχει καταστρέψει τον Αμβρακικό, κάτω από τα δέκα μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο. Δεν έχει οξυγόνο η γαρίδα (σ.σ. η περίφημη γαρίδα Αμβρακικού δεν υπάρχει πια)...».

Πηγή: Liberation, artinews.gr