Ουσιαστική παρέμβαση

[ Κώστας Καναβούρης / Ελλάδα / 05.06.21 ]

«Κάθε άνθρωπος έχει την αξία του ανάλογα με τα ιδιαίτερα ταλέντα και χαρίσματα του και όχι ανάλογα με το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις, την εξωτερική του εμφάνιση ή την ηλικία του. Και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να διαχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει και να επιλέγει την ταυτότητά του και την εμφάνιση του ελεύθερα και αβίαστα».

Και ποιος δεν θα προσυπέγραφε τις παραπάνω φράσεις που απηχούν βασικές αρχές της ουμανιστικής νεωτερικότητας και βρίσκονται στον αντίποδα κάθε ανθρωποφαγικής κοινωνικής και πολιτικής αντίληψης, με τις οποίες τόσο συχνά και τόσο θλιπτικά ερχόμαστε αντιμέτωποι στις μέρες μας, αφού εκφέρονται και εργαλειοποιούνται από φορείς και πρόσωπα της κυβερνητικής παράταξης.

Έχει λοιπόν πέρα από τα επιβεβλημένα και ουσιαστικά συγχαρητήρια, ιδιαίτερη σημασία, ότι οι παραπάνω φράσεις βρίσκονται στην κατακλείδα ενός κειμένου – παρέμβασης, έξι πρώην υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια σεξισμού και έμφυλων διακρίσεων που, με ιδιαίτερη δριμύτητα, παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες από την πλευρά της ΝΔ.

Άλλοτε ως επίσημη πολιτική, όπως με τον νόμο για την συνεπιμέλεια των παιδιών, που απέστρεψε το βλέμμα από τις κραυγές αγωνίας των ενδιαφερομένων και άλλοτε με την σιωπηρή αποδοχή (αφού δεν καταδικάστηκαν απερίφραστα από την ηγεσία και τον Πρωθυπουργό), όχι απλώς απαξιωτικών αλλά ατιμωτικών – για τον άνθρωπο – δηλώσεων, όπως οι κατάπτυστες δηλώσεις Αφροδίτης Λατινοπούλου και Γιάννη Λοβέρδου. Δηλώσεων που όπως σημειώνουν οι «έξι», «κλείνουν το μάτι σε σεξιστικά, φαλλοκρατικά και ακροσυντηρητικά ακροατήρια». Σημειώνουν ακόμα ότι τέτοιες δηλώσεις διολισθαίνουν σε «τραμπικά» μονοπάτια και βρίσκονται «μακριά από το πνεύμα και τις πρακτικές, καθώς και από την ιδεολογική, πνευματική και ηθική κληρονομιά της παράταξης».

Την κοινή δήλωση υπογράφουν: Κρινιώ Κανελλοπούλου, π. βουλεύτρια. Ευάγγελος Αντώναρος, π. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Χρήστος Ζώης, π. Υπουργός. Άρης Σπηλιωτόπουλος, π. Υπουργός. Νίκος Σταυρογιάννης, π. βουλευτής και δήμαρχος Λαμίας. Σάββας Τσιτουρίδης, π. Υπουργός.

Παρότι η πολύ σημαντική αυτή δήλωση είναι προορισμένη να ταφεί ενδόξως στη σιωπή και να ναυαγήσει αύτανδρη μέσα στο στόμα των σαλταδόρων της ενημέρωσης και των σαλτιμπάγκων που αυλητρίζονται γύρω από τον κύριο - «δε με μέλει» - Πρωθυπουργό, παρόλα αυτά, επιμένω, έχει την ιδιαίτερη βαρύνουσα σημασία της. Γιατί δείχνει ότι κανένα επιτελικό (παρα)κράτος και καμιά επικοινωνιακή μέγγενη, μπορεί να «σκοτώσει» την κίνηση ιδεών και τα νάματα του διαφωτισμού που στερέωσαν την νεωτερική κοινωνία.

Δείχνει επίσης ότι η παράταξη της ΝΔ δεν είναι υποχρεωτικό και τελεσίδικο να έχει εκχωρήσει τον πυρήνα της ιδεολογίας της στην θηριωδία της πάση δυνάμει και παντί σθένη, ισχύος που ταπεινώνει την κοινωνία και εξαχρειώνει την έννοια του λαού.

Τα αυτονόητα λένε οι «έξι», αλλά η παραλυτική έκπτωση που επικρατεί στη ΝΔ, με οδηγό τον φρενιασμένο προσπορισμό γιγαντιαίων κερδών, χωρίς αρχές, χωρίς τέλος, δείχνει πως ακόμα και το αυτονόητο βρίσκεται σε διωγμό μέσα στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης.

Δεν «αλλαξοπίστησαν» οι παρεμβαίνοντες π. υπουργοί και βουλευτές. Βλέπουν όμως, νομίζω, τη βουή «των πλησιαζόντων γεγονότων». Άλλως, το κακό να έρχεται και την παράταξη να βαδίζει προς τη διάλυση, με απεριόριστες επί τα χείρω συνέπειες για το πολίτευμα. Και αντιλαμβάνονται – έχω την ιδέα – ότι με νεκρή δημοκρατία, αυτή τη δημοκρατία, το ίδιο το σύστημα έχει μόνο να χάσει. Ουδείς μπορεί να βγει κερδισμένος στο τέλος της μέρας, από μια αχαλίνωτη, αδυσώπητη και απάνθρωπη τάξη πραγμάτων.

Συνεπώς και πάλι συγχαρητήρια για την παρέμβασή τους. Όχι μόνο επειδή με τέτοιες απόψεις μπορείς να συμφωνείς, αλλά επειδή με μια τέτοια εκδοχή της δεξιάς παράταξης αξίζει τον κόπο να διαφωνείς. Και να την αντιπαλεύεις με αρχές και αξίες. Γιατί τότε ναι: υπάρχει το πεδίο και όχι η μπόχα των περιττωμάτων...Γιατί η δημοκρατία ούτε ευεργέτημα είναι, ούτε χορηγία.