Ουκρανία: Ξεκίνησε ο πόλεμος

[ / Κόσμος / 24.02.22 ]

Τελευταία Νέα: Εκρήξεις στο Κίεβο και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Ο πόλεμος άρχισε.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής παρέμβασης το πρωί της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξουσιοδότησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε πολλές ουκρανικές πόλεις και Ρώσοι στρατιώτες πέρασαν τα σύνορα, ειδικά προς τα βόρεια, 235 χιλιόμετρα από το Κίεβο, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο ρωσικός στρατός διαβεβαιώνει ότι στοχεύει μόνο ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες.

«Μην πανικοβάλλεστε», «θα νικήσουμε», είπε στους Ουκρανούς πολίτες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ χιλιάδες Ουκρανοί εγκαταλείπουν το Κίεβο(φωτο). 

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Joe Biden και του Volodymyr Zelensky

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε έναν απολογισμό της συνέντευξης στο Twitter: "Ο Πρόεδρος Ζελένσκι επικοινώνησε μαζί μου απόψε και μόλις ολοκληρώσαμε τη συζήτηση. Καταδίκασα την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Τον ενημέρωσα για τα βήματα που κάνουμε για να συγκεντρώσουμε διεθνή καταδίκη, συμπεριλαμβανομένης της σύγκλισης απόψε του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μου ζήτησε να καλέσω τους παγκόσμιους ηγέτες να καταγγείλουν ξεκάθαρα την κραυγαλέα επιθετικότητα του Προέδρου Πούτιν και να σταθούν στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Αύριο, θα συναντηθώ με τους ηγέτες των G7 και οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας θα επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να βοηθάμε την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό." Καταδίκη και κυρώσεις, λοιπόν, είναι η απάντηση των ΗΠΑ.

Πόλεμος αστραπή όπως στη Γεωργία

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στο Ντονμπάς, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τη Δευτέρα (21 Φεβρουαρίου) έκανε μια αναφορά στη Γεωργία, της οποίας τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το 20% του εδάφους από τότε που η Μόσχα αναγνώρισε, το 2008, δύο μικρές αυτονομιστικές δημοκρατίες, μετά από έναν πόλεμο αστραπή. «Θυμάμαι καλά το 2008, όταν αποφασίσαμε να αναγνωρίσουμε την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία», είπε ο Μεντβέντεφ. "Σώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Σήμερα, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι. Ξέρουμε τι θα γίνει μετά. Ξέρουμε τις ποινές. Ξέρουμε την πίεση. Ξέρουμε όμως και πώς να ανταποκριθούμε. Αν ξέρουμε να κάνουμε υπομονή, θα κουραστούν και θα επιστρέψουν σε εμάς για να μιλήσουμε για στρατηγική ασφάλεια και σταθερότητα. Η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δημοκρατιών του Ντονμπάς. Η εμπειρία δείχνει ότι η ένταση θα πέσει.».

Συμπέρασμα: Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί αρκούνται σε ηθική καταδίκη και κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι Ρώσοι επιδιώκουν έναν πόλεμο αστραπή όπως στη Γεωργία. Το μάρμαρο των γεωπολιτικών συγκρούσεων θα το πληρώσουν οι αθώοι...