Οι Κένταυροι, το «Τηλε-δια ζώσης μάθημα και άλλα υβρίδια»
[ Χριστίνα Κουτούβελα / Ελλάδα / 12.05.20 ]Οι Κένταυροι ανήκουν στη μυθολογία. Πρόκειται για υβριδικά, ημιανθρώπινα πλάσματα με το άνω μέρος του κορμού τους να είναι ανθρώπινο και το κάτω μέρος αλογίσιο. Τους συναντάμε στη θεσσαλική γη. Γνωστός Κένταυρος, κατασκευή (γιος) του Κρόνου και της Φιλύρας, ο Χείρων, που ζούσε στο Πήλιο, αγαπημένο μέρος. Η μυθολογία, επιδιώκοντας να φέρει την ισορροπία που πάντα οι άνθρωποι χρειάζονται, αποφάσισε να του προσδώσει την αρετή της σοφίας κι αυτό γιατί κατά τα άλλα οι κένταυροι, ως υβριδικές μορφές, βρίσκονταν σε πλήρη ανισορροπία. Οι Κένταυροι ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες.
Στη μυθολογία συναντάμε κι άλλες υβριδικές μορφές, όπως τον Μινώταυρο. Ο Μινώταυρος κατοικούσε στον Λαβύρινθο, κατασκευή του Δαίδαλου κατόπιν εντολής του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο Μινώταυρος είχε σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου. Ο Μινώταυρος ενέπνευσε επίσης την τέχνη.
Στις μέρες μας, βλέπουμε πως τα υβρίδια εμπνέουν την πολιτική και περιστασιακά την επιστήμη. Τηλε-δια ζώσης μάθημα: Υβριδικό απότοκο ή σημείο της εποχής ή της νέας τάξης πραγμάτων. Δεν εμφανίζεται με αλογίσια ουρά ούτε με κεφάλι ταύρου, ενώ δεν ενέχει ψήγμα σοφίας. Λέγεται ότι το πάνω μέρος του είναι ανθρώπινο και το κάτω μέρος του ψηφιακό. Δημιουργείται υπό το καθεστώς του φόβου, ενώ προϋποθέτει την εξέλιξη της τεχνολογίας και την υπακοή στο παράλογο. Απαραίτητη συνθήκη είναι η σχολική αίθουσα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Δε συναντάται στη μυθολογία αλλά σε ό, τι ορίζουμε ως πραγματικότητα. Τα παράγωγά του είναι στείρα. Στείρα παράγωγα συναντάμε και στη φύση μέσα από τη διασταύρωση αλόγου και γαϊδάρου. Πρόκειται για το γνωστό μας μουλάρι, υβρίδιο κι αυτό, στείρο επίσης. Το τηλε- δια ζώσης μάθημα δεν ενέπνευσε ποτέ κανέναν.
Τα συμπεράσματα, προσωπικά.