Οι 20 πόλεις με τον πιο μολυσμένο αέρα

[ ARTI news / Κόσμος / 24.06.23 ]

Σχεδόν κανείς στη Γη δεν γλιτώνει από την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά σε ορισμένα μέρη ο αέρας είναι περισσότερο μολυσμένος από αλλού,  σημειώνεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο στο The Lancet Planetary Health.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός (99%) αναπνέει αέρα που υπερβαίνει τα όρια ποιότητας του αέρα του ΠΟΥ.

Όμως ο καναδικός ιστότοπος Visual Capitalist με βάση  την έκθεση IQAir 2022 για την ποιότητα του αέρα στον κόσμο  τις 20 πόλεις όπου ο αέρας είναι πιο μολυσμένος από παντού.

Ως ένας από τους τυπικούς δείκτες ποιότητας του αέρα που χρησιμοποιούνται από τον ΠΟΥ, είναι η συγκέντρωση PM2,5 και αφορά στην ποσότητα λεπτών σωματιδίων με διάμετρο 2,5 μικρομέτρων.

Τα λεπτά σωματίδια που είναι τόσο μικρά μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες όταν εισπνέονται και μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, επηρεάζοντας όλα τα κύρια όργανα.

Με βάση τις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 (μg/m³) το 2022, εδώ είναι οι πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο.

Τάξη

Πόλη

Μέση συγκέντρωση PM2,5 2022 (μg/m³)

1

Λαχόρη, Πακιστάν

97.4

2

Hotan, Κίνα

94.3

3

Bhiwadi, Ινδία

92,7

4

Δελχί, Ινδία

92.6

5

Πεσαβάρ, Πακιστάν

91,8

6

Darbhanga, Ινδία

90.3

7

Asopur, Ινδία

90.2

8

N'Djamena, Τσαντ

89,7

9

Νέο Δελχί, Ινδία

89.1

10

Πάτνα, Ινδία

88,9

Με αριθμούς τόσο υψηλούς, η συγκέντρωση των παρακάτω ρύπων είναι σε επικίνδυνα επίπεδα σε αυτές τις πόλεις:

Επίγειο όζον

Αιωρούμενα σωματίδια

Μονοξείδιο του άνθρακα

Διοξείδιο του θείου

Διοξείδιο του αζώτου

Στην κορυφή της λίστας, η Λαχόρη στο Πακιστάν έχει έναν συνδυασμό υψηλών εκπομπών ρύπων από οχήματα και βιομηχανίες, καθώς και καπνού από κλιβάνους τούβλων, υπολειμμάτων καλλιεργειών, γενικής καύσης απορριμμάτων και σκόνης από εργοτάξια.

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν επίσης να επηρεαστούν από πρακτικές όπως η μεγάλης κλίμακας αποψίλωση δασών και η απομάκρυνση δέντρων με σκοπό την κατασκευή νέων δρόμων και κτιρίων.

Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου πληθυσμού της και του ταχέως αναπτυσσόμενου βιομηχανικού τομέα, η Ινδία έχει 14 πόλεις στη λίστα (με τον περισσότερο μολυσμένο αέρα), ξεπερνώντας την Κίνα, που παλαιότερα θεωρούνταν η νούμερο ένα πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο.

Η μόνη αφρικανική χώρα στη λίστα, το Τσαντ, γνώρισε ισχυρές καταιγίδες σκόνης το 2022 που οδήγησαν σε αύξηση 18% της συγκέντρωσης PM2,5 το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το κόστος της κακής ποιότητας αέρα

Η κακή ποιότητα του αέρα είναι μια από τις κύριες αιτίες πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, ακριβώς πίσω από την υψηλή αρτηριακή πίεση, τη χρήση καπνού και την κακή διατροφή.

Σύμφωνα με μελέτη του 2020 από το Ινστιτούτο Health Effects, 6,67 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2019.

Εκτός από τα εκατομμύρια των πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο, το παγκόσμιο κόστος των βλαβών για την υγεία που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση ανέρχεται στα 8,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

https://www.visualcapitalist.com/the-20-most-air-polluted-cities-on-earth/