ΟΗΕ: SOS για το περιβάλλον

[ ARTI news / Κόσμος / 21.03.23 ]

Η Γη είναι στα πρόθυρα της καταστροφής καθώς κινδυνεύει να περάσει το κρίσιμο όριο υπερθέρμανσης μέσα στην επόμενη δεκαετία, αναφέρει μια σημαντική έκθεση του ΟΗΕ.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change -IPCC) παρουσίασε τη Δευτέρα, το τελευταίο μέρος της έκτης έκθεσης αξιολόγησης για την κλιματική κρίση στην οποία κάνει την «Τελική προειδοποίηση ότι οι ολοένα και μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ωθούν τον πλανήτη στα πρόθυρα μη αναστρέψιμης καταστροφής που μόνο μια γρήγορη και δραστική παρέμβαση θα μπορούσε να αναστρέψει. 

Η έκθεσης για την κλιματική κρίση χρειάστηκε εκατοντάδες επιστήμονες και οκτώ χρόνια. Και παρότι αποτελείται από χιλιάδες σελίδες, συνοψίζεται σε ένα μήνυμα: Άμεση δράση, ειδάλλως καταστροφή.

«Η έκθεση αυτή είναι ένα ηχηρό κάλεσμα για μαζική επίσπευση των προσπαθειών από κάθε χώρα και κάθε τομέα και κάθε χρονοδιάγραμμα. Ο κόσμος μας χρειάζεται κλιματική δράση σε όλα τα μέτωπα: Πάντα, παντού και ταυτόχρονα» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Οπως αναφέρει η έκθεση, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα κάποια στιγμή «γύρω στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2030», καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να καίνε άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, δε, που προκαλούνται από την κλιματική κατάρρευση έχουν οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από τους ολοένα και πιο έντονους καύσωνες, εκατομμύρια ζωές και περιουσίες έχουν καταστραφεί από πλημμύρες και ξηρασία, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του λιμού και οι απώλειες σε ζωτικά οικοσυστήματα είναι «ολοένα και πιο μη αναστρέψιμες απώλειες».

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές «εξαιρετικά ευπαθείς» σε κλιματική κατάρρευση, ενώ το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνει σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μέρος του έτους. Σε πολλές περιοχές, οι ακραίες συνθήκες οδηγούν σε εκτοπισμό ανθρώπων σε Αφρική, Ασία, Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική και έθνη του νότιου Ειρηνικού, προειδοποιεί η έκθεση.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, υπάρχει ακόμη μία τελευταία ευκαιρία να αλλάξει τροχιά η ανθρωπότητα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει πως τα εκβιομηχανισμένα έθνη πρέπει να συνασπιστούν άμεσα για την περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου περίπου κατά το ήμισυ έως το 2030, κι έπειτα την παύση έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2050.

Πηγή: New York Times/Guardian