Σε ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε στη βρετανική ιστοσελίδα UnHerd, ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ αναλύει την πρόσφατη αναταραχή που βίωσε η χώρα του με την «επιστολή των στρατηγών»(δημοσιεύθηκε στο Valeurs contemporaine τον Απρίλιο). Ο διάσημος συγγραφέας διερευνά σε αυτό το κείμενο «τη ναρκισσιστική παρακμή της Γαλλίας», μια χώρα που συγκρίνεται με τους ευρωπαίους γείτονές της «με μοναδικό σκοπό την αυτοεκτίμηση».
«Κοιτάζω παντού και παντού βλέπω σκοτάδι» γράφει ο Μισέλ Ουελμπέκ, παραθέτοντας τη σχετική ρήση του Pascal. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό στη Γαλλία όταν πολλά ακόμα κράτη «φαίνεται να βρίσκονται σε παρόμοια ή ακόμη χειρότερη κατάσταση;» αναρωτιέται ο συγγραφέας.
Όσον αφορά την ισλαμική βία(αφορμή για την "επιστολή των στρατηγών"), ο Ουελμπέκ σημειώνει ότι ανάλογες επιθέσεις με τη Γαλλία υπέστησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο «και σε μικρότερο βαθμό η Γερμανία». Η Γαλλία δεν είναι συνεπώς μόνη της: ολόκληρος ο σύγχρονος κόσμος έχει εισέλθει σε μια περίοδο παρακμής, από την Ιαπωνία μέχρι τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της Κορέας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, όπως διαφαίνεται από την πτώση του ποσοστού των γεννήσεων.
Καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι η συνέπεια αυτού που αποκαλούμε «πρόοδος» είναι η "αυτοκαταστροφή". Σύμφωνα με τον Μισέλ Ουελμπέκ, η γαλλική ιδιαιτερότητα συνίσταται «στη συνειδητοποίηση ότι επισυμβαίνει αυτή η αυτοκτονία». Απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί η «επιστολή των στρατηγών».
Ο Ουελμπέκ κάνει διαπιστώσεις, αλλά δεν μιλάει για τις αιτίες της παρακμής, δεν λέει τίποτα για τον κανιβαλικό και τον μανιακό καπιταλισμό, που σαρώνει τα πάντα. Ούτε αναφέρεται σ' εκείνον τον σοφό, ο οποίος από τον 19ο αιώνα έγραφε πως η καπιταλιστική "πρόοδος είναι όπως εκείνο το αρχαίο τοτέμ που πίνει το αίμα από το κρανίο των δολοφονημένων".
ΓΧΠ