Ο Ιούνιος του 2025 ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Δυτική Ευρώπη, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus στις 8 Ιουλίου.
«Ένας θερμικός θόλος με υψηλή ατμοσφαιρική πίεση έχει προκαλέσει ένα ακραίο κύμα καύσωνα από τη δυτική έως την κεντρική Ευρώπη, με θερμοκρασίες που φτάνουν σχεδόν τους 35°C στο Λονδίνο, τους 40°C στο Παρίσι και τους 46°C σε περιοχές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας», αναφέρει το New Scientist. Αυτός ο εξαιρετικός δεκαήμερος καύσωνας έχει προκαλέσει πολυάριθμους θανάτους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα είχαν συμβεί αν δεν υπήρχε η υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση που μόλις δημοσιεύθηκε.
Σε δώδεκα πόλεις (Αθήνα, Βαρκελώνη, Βουδαπέστη, Φρανκφούρτη, Λισαβόνα, Λονδίνο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Παρίσι, Ρώμη, Σάσαρι και Ζάγκρεμπ), εκτιμάται ότι υπήρξαν 2.300 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ 23 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Με «…την κλιματική αλλαγή να αυξάνει τις θερμοκρασίες έως και 4°C, πέθαναν 1.500 ακόμη άνθρωποι» αναφέρει η έκθεση.
Ζέστη, ένας σιωπηλός δολοφόνος
«Οι καύσωνες δεν προκαλούν χάος όπως οι πυρκαγιές και οι καταιγίδες», δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο Μπεν Κλαρκ, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης. Και συνέχισε:
«Είναι σιωπηλοί καταστροφείς. Μια αλλαγή μόλις 2 έως 3°C μπορεί να σημάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για χιλιάδες ανθρώπους.»
Δεδομένου ότι η ζέστη δεν αποτελεί επίσημη αιτία θανάτου, η σύνδεση της αύξησης της θερμοκρασίας με τη θνησιμότητα δεν είναι απλή. Επιπλέον, η συντριπτική πλειοψηφία (88%) αυτών των θανάτων αφορά άτομα άνω των 65 ετών και «οι θάνατοι συμβαίνουν κυρίως σε σπίτια και νοσοκομεία, μακριά από τη δημόσια θέα», επισημαίνει το Climate Home News.