Ο Κάφκα στην εποχή των νέων τεχνολογιών
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 29.06.25 ]Στη «Δίκη» του Κάφκα μπορούσες να διαφύγεις από τον παραλογισμό της πολιτικής εξουσίας και της κρατικής γραφειοκρατίας δια της «συρρικνώσεως». Στην εποχή των νέων τεχνολογιών ελέγχου και επιτήρησης που ζούμε σήμερα δεν ξεφεύγεις από τον Παραλογισμό ούτε ακόμα και αν μεταμορφωθείς σε κατσαρίδα ή κουνούπι.
Διαβάστε την ιστορία. Είναι πραγματική και την αλίευσα από την γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Στις 24 Μαΐου, η Danielle Horan, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, έκανε μια γρήγορη στάση στο Home Bargains, ένα κατάστημα ειδών οικιακής χρήσης στο Σάλφορντ, κοντά στο Μάντσεστερ. Αλλά καθώς πήγαινε στο ταμείο, της είπαν ότι έπρεπε να φύγει αμέσως επειδή ήταν σε λίστα κλοπής από κατάστημα και το πρόσωπό της είχε καταγραφεί από κάμερα αναγνώρισης προσώπου. «Όλοι με κοιτούσαν επίμονα, ντρεπόμουν τόσο πολύ», είπε η 50χρονη.
Έντεκα ημέρες αργότερα, η ίδια σκηνή διαδραματίστηκε σε ένα άλλο κατάστημα Home Bargains στο Μάντσεστερ. «Ο διευθυντής μού είπε ότι μου είχαν απαγορεύσει την είσοδο σε όλα τα καταστήματα της αλυσίδας», λέει η Horan. Μόνο μετά από αρκετές ημέρες ανταλλαγών email με το Facewatch, την εταιρεία που παρέχει την τεχνολογία, έμαθε ότι το σύστημα της είχε αποδώσει ψευδώς κλοπή χαρτιού υγείας αξίας περίπου 10 λιρών (σχεδόν 12 ευρώ).
Ο κόσμος μας είναι αυτός του Κάφκα. Το βλέμμα του Θεού τότε είχε αντικατασταθεί από αυτό της Εξουσίας, που τώρα έχει κι ένα ακόμα φοβερό όπλο, το «βλέμμα» της κάμερας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προωθήσει πάρα πολύ τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου. «Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις τη χρησιμοποιούν, με αξιοσημείωτη αύξηση από το 2023 », σημειώνει ο Daragh Murray, ειδικός στις νέες τεχνολογίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο Queen
Τελικά, ζούμε σε μια μόνιμη δίκη. Ζούμε τη ζωή σαν να είμαστε ένοχοι για κάτι που δεν γνωρίζουμε. Ζούμε λες και χρωστάμε τη ζωή μας σε κάποιους… στους ιδιοκτήτες των καμερών και της εξουσίας…