Christina Mavropoulou
Θα επιμείνω, όχι από διαστροφή, αλλά γιατί θεωρώ πως θα έχουμε τεκτονικές αλλαγές, λόγω του σεισμού.
Επισήμως ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τους 17.000 (ABC), αν και από χτες ο ΠΟΥ μιλούσε για 20.000 και στις δύο κρατικές οντότητες, την Τουρκία και τη Συρία. Παρά την πληθώρα των βίντεο διάσωσης, που και χαρά και συγκίνηση προκαλούν, η πραγματικότητα είναι οδυνηρή και δυσώδης. Ήδη ανοίγονται ομαδικοί τάφοι, χώροι μετατρέπονται σε υπαίθρια νεκροτομεία, όπως το πάρκινγκ του νοσοκομείου της Αντάκια, και οι σάκοι για τα πτώματα είναι ήδη σε έλλειψη. Η καταστροφή είναι σχεδόν ολική σε πολλές περιοχές ενώ οι ελπίδες ανεύρεσης ζωντανών κάτω από τα ερείπια ολοένα λιγοστεύουν.
Ας μιλήσουμε λίγο για τους Κούρδους. Άραγε γιατί δεν τους αναφέρει κανείς ως λαό;
Οι περιοχές που επλήγησαν και από τις δύο πλευρές των συνόρων είναι κατά πλειοψηφία κουρδικές. Για την ακρίβεια, για τα 35 εκατομμύρια Κούρδων, Βόρειο Κουρδιστάν είναι κατά βάση οι νότιες περιοχές της Τουρκίας και Δυτικό Κουρδιστάν, η βόρεια Συρία. Πριν από λίγη ώρα, στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη των Κούρδων, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια μετά από 81 ώρες, ένας 7χρονος ζωντανός! Η ζωή που νικάει το θάνατο, ακόμη μια φορά.
Ωστόσο, το ίδιο το Ντιγιαρμπακίρ αγνοείται παντελώς ως αναφορά...
Και εάν το Ντιγιαρμπακίρ ως μεγάλη πόλη, έχει έστω κάποιες υποδομές, ημικατεστραμμένες έστω, η κατάσταση στην υπόλοιπη κουρδική μεθόριο είναι τραγική και δυνητικά θανατηφόρα. Άνθρωποι που επιβίωσαν μεν, αλλά αναγκάζονται να διαβιούν στο δρόμο, με παροχές κομμένες ακόμη και πόσιμου νερού και σε σχεδόν πολικές θερμοκρασίες. Όπως στη φωτό από το Αμπέντ. (Επίτηδες δεν επιλέγω φωτό, που μόνο απεύθυνση στο θυμικό προκαλούν. Οι εξελίξεις και δραματικές και επικίνδυνες είναι, για να αρκεστούμε μόνο στην κατανάλωση φωτό, που έτσι κι αλλιώς είναι συγκλονιστικές).
Στην επαρχία Χατάι στα σύνορα με τη Συρία, μέχρι χτες, δεν είχε φτάσει κανενός είδους βοήθεια. «Αυτό το μέρος φαίνεται αφημένο στη μοίρα του. Δεν υπάρχει κράτος ή κυβέρνηση εδώ”, κατήγγειλε σε βίντεο που κοινοποιήθηκε ο συμπρόεδρος του αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Μιτχάτ Σανκάρ από την Αντάκια και συμπλήρωσε μεταφέροντας την ίδια μαύρη εικόνα: "Ο κόσμος είναι έξω στους δρόμους και δεν υπάρχει καταφύγιο ή θέρμανση. Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν σκηνές, δεν υπάρχει ψωμί και φαγητό». Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Medyanews, καμία ομάδα διάσωσης δεν είχε φτάσει σε ορισμένες περιοχές μέχρι την Τετάρτη.
Παράλληλα, κατά το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, η πλειονότητα των περίπου 6.000 κτιρίων που κατέρρευσαν στην Τουρκία από το σεισμό, κατασκευάστηκαν από την αρχή στέγασης TOKI. Ειδικά στις πόλεις που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους, μετά την καταστροφή των συνοικιών των κέντρων των πόλεων, κατά τους βομβαρδισμούς από τον τουρκικό στρατό το 2015 και το 2016, χτίστηκαν μεγάλοι οικισμοί και πολυοροφες πολυκατοικίες, οι οποίες αποδείχτηκαν όχι μόνο ευάλωτες αλλά χάρτινες, λόγω της κακής ποιότητας οικοδομικών υλικών και φυσικά χωρίς να ακολουθούνται οι αντισεισμικοί κανονισμοί, που υιοθετήθηκαν μετά το σεισμό του 1999. Κάτι που εδώ και πολύ καιρό κατήγγειλε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Κι ας μιλήσουμε τώρα για το Σουλτάνο Ερντογάν και ειδικότερα για την πολιτική του έναντι των κουρδικών περιοχών.
Έχει ήδη γίνει γνωστό, πως έδωσε εντολή να πέσει μαύρο στο Twitter. Turkcell και Turktelekom πειθάρχησαν απολύτως ενώ η Vodafone, έχει αφήσει μια πάρα πολύ αργή πρόσβαση. Παρότι είναι κρίσιμο εργαλείο ακόμη και για την ανεύρεση ζωντανών ή την παροχή βοήθειας. Ο λόγος: η κατακραυγή εναντίον του. Ειδικά των νέων ανθρώπων. Εξάλλου πριν το σεισμό, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, το 72% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-25 ετών επιθυμούν την απομάκρυνση του Ερντογάν και του ΑΚΡ από την εξουσία. Και αυτή η ηλικιακή ομάδα διόλου αμελητέα δεν είναι... Είναι το 1/3 του εκλογικού σώματος.
Ειδικότερα σχετικά με τις κουρδικές περιοχές. Ήδη από την Τρίτη, το HDP, τα κομμουνιστικά, εργατικά, σοσιαλιστικά κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις των πόλεων που ελέγχει η αντιπολίτευση, καταγγέλλουν πως κατάσχεται η βοήθεια που συλλέγεται από την πρώτη στιγμή. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν φορτηγά με δωρεές από δήμους που ελέγχει το HDP στην επαρχία Agri. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μουράτ Κουρούμ, είχε προηγουμένως διατάξει να επιτραπεί μόνο στην κρατική υπηρεσία ελέγχου καταστροφών AFAD να έχει τον έλεγχο και τη διανομή της βοήθειας. Είτε υλικής είτε οικονομικής. Ενώ ήδη χρησιμοποιούνται οι καταυλισμοί, που χρόνια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση τζιχαντιστών και βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ισλαμιστικών δυνάμεων. Άραγε ποιο είναι το ακριβές σχέδιο Ερντογάν; Η επιρροή δια της ομηρίας των πληγέντων που τυγχάνει να είναι και ψηφοφόροι; Ή η ανακατανομή του πληθυσμού και αλλοίωση του χαρακτήρα των κουρδικών περιοχών, όπως έκαναν και οι Βρετανοί κάποτε με τα καντόνια; Ή ακόμη και αναγκαστικές εκδιώξεις; Κι αυτές οι εκδιώξεις αφορούν μόνο τους Σύριους και Σύριες που επίσης κατοικούν στη μεθόριο; Ή και Κούρδους, με την αναγκαστική και υποχρεωτική τους ίσως, μετακίνηση στις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται ήδη υπό τουρκική κατοχή;
Τι ξέρουμε προς το παρόν. Κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τρεις μήνες, τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό. Λογικό. Τι συνεπάγεται όμως αυτό; Θα ισχύει επομένως και μέχρι τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου. Υπενθυμίζω πως πρόκειται για περιοχές με μεγάλο πληθυσμό Κούρδων, Αλεβί ή Αραβο-Αλαουί, μεταξύ των οποίων τα κόμματα της αντιπολίτευσης CHP και HDP απολαμβάνουν πολύ ισχυρής στήριξης. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ANF, υπάρχει η προφανής υποψία ότι η κυβέρνηση θέλει πρωτίστως να χρησιμοποιήσει τις ειδικές εξουσίες από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να λύσει τα χέρια στην αστυνομία και στον στρατό για καταστολή, σε κάθε ευκαιρία, με στόχο να "εξαλείψει" κρίσιμα τμήματα του εκλογικού σώματος. Κυρίως το κουρδικό στοιχείο.
Αυτό είναι μόλις ένα σενάριο, στην περίπτωση που όντως θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Γιατί υπάρχει ακόμη ένα σενάριο, πως θα τις αναβάλλει επ’ αόριστον, επικαλούμενος την καταστροφή. Ίσως για δύο και τρία χρόνια. Χρόνος επαρκής άραγε, για να "εξαφανίσει" το κουρδικό στοιχείο;