Κι όμως δεν μπορούν να γίνουν εκλογές.
Το ερώτημα δεν είναι αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ή όχι, αλλά αν αυτές θα είναι έγκυρες και μέσα στο συνταγματικό πνεύμα της ισότητας της εκπροσώπησης των περιφερειών και κατ’ επέκταση της ισότητας της ψήφου. Κι αυτό γιατί η απογραφή πληθυσμού του 2021 είναι κυριολεκτικά στον «αέρα», καθώς οι αποκλίσεις είναι τεράστιες λόγω της μη απογραφής πολλών χιλιάδων κατοίκων (υποκαταγραφή).
Σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της, που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Ο εκλογικός χάρτης, δηλαδή πόσες βουλευτικές έδρες θα έχει μια εκλογική περιφέρεια εξαρτάται από τον πληθυσμό της. Έτσι, αν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές γίνουν με την «αποτυχημένη» απογραφή του 2021, τότε θα είναι λάθος και η κατανομή των εδρών. Αν γίνουν με την παλιά απογραφή του 2011, και πάλι δεν θα είναι επί της ουσίας «έγκυρες», αφού έχουν υπάρξει μεγάλες αλλαγές στον πληθυσμό των περιφερειών και έτσι η κατανομή των εδρών δεν είναι η σωστή. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος, μία εκλογική περιφέρεια της οποίας έχει μειωθεί ο πληθυσμός να έχει παραπάνω έδρες από μία περιφέρεια της οποίας έχει αυξηθεί ο πληθυσμός.
Η λανθασμένη απογραφή παίζει, επίσης, ρόλο στη χρηματοδότηση των δήμων. Ένας δήμος που είχε, π.χ., λίγο πάνω από 100.000 κατοίκους και πέσει τώρα έστω και οριακά κάτω από τον αριθμό αυτό, θα έχει σημαντικά μειωμένη χρηματοδότηση.
Επιπλέον, η άγνοια του πληθυσμού μιας περιοχής σημαίνει αδυναμία σχεδιασμού, αφού δεν ξέρεις πόσα σχολεία ή παιδικούς σταθμούς πρέπει να έχει ένας δήμος.
Τελικά, η αποτυχία της απογραφής του 2021 θα είναι η πιο τρανταχτή και με τις μεγαλύτερες συνέπειες αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη….
*Δείτε σχετικό ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη στη www.lifo.gr/