Μια ζωή στην κόλαση για εκατομμύρια πρόσφυγες
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 11.04.23 ]«Υπάρχει κάτι πολύ λάθος στην παγκόσμια οικονομία όταν 350 εκατομμύρια άνθρωποι «βαδίζουν προς την πείνα» σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ μόλις το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει 5.500 γιοτ με μήκος τουλάχιστον 100 πόδια…», γράφει στο τουίτερ ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς.
Την ίδια ώρα έχουμε «Ένα ακόμα δράμα στη Λαμπεντούζα», γράφει η Corriere della Sera την Κυριακή. Χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι φθάνουν στο ιταλικό νησί. Πολλοί απ’ αυτούς χάνονται στα νερά της Μεσογείου. 22 άνθρωποι χάθηκαν προχθές.
Πιο βόρεια, παιδιά που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της φτώχειας, γίνονται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης. Ένα 16χρονο αγόρι από την Αλβανία (12.561 Αλβανοί μετανάστευσαν στην Βρετανία) που έφτασε με βάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι και φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία του Home Office, απήχθη από διακινητές για να υποχρεωθεί να δουλεύει σε μια φάρμα κάνναβης στο Λιντ, γράφει ο Guardian.
Η βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman ως συνεπής ακροδεξιά, μίλησε για «εισβολή στη νότια ακτή μας».
«Μας αποκαλούν εγκληματίες», λένε οι νεαροί μετανάστες, «πίστευαν ότι ερχόμασταν για να πάρουμε θέσεις εργασίας ή επιδόματα… Νιώθουμε σαν να έχουμε γίνει αποδιοπομπαίοι τράγοι στην πολιτική κρίση της Βρετανίας για τη μετανάστευση».
Σύμφωνα με τον Guardian, κορίτσια και νεαρές γυναίκες πέφτουν συχνά θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Όμως και οι άντρες υφίστανται βίαια εκμετάλλευση. Συχνά η βία ξεκινά καθ’ οδόν προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι άνθρωποι που διακινούνται στη χώρα και μετά βλέπουν να απορρίπτονται οι υποθέσεις ασύλου τους έχουν δύο επιλογές – είτε να εργαστούν στη «μαύρη αγορά» ή να αναλάβουν εγκληματική εργασία. Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αν δεν έχουν επιστρέψει τα χρήματα που οφείλουν στους διακινητές τους…
Μια ζωή στην κόλαση… για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Αλλά δεν είναι υπάρχει κάτι λάθος στην οικονομία, όπως λέει ο Σάντερς. Είναι ολόκληρο το οικονομικό μοντέλο λάθος, γιατί «αντιλαμβάνεται την πρόοδο σαν εκείνο το ειδωλολατρικό ξόανο που πίνει το νέκταρ από το κρανίο των δολοφονημένων» (Καρλ Μαρξ).
*Φωτογραφία αρχείου