Μ. Καζάντη: «Οι τρεις εξερευνητές της Αλάσαρνας»

[ ARTI news / Ελλάδα / 07.06.17 ]

 

Ανήκει στη σφαίρα του αυτονόητου να μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους, τις χώρες, την ιστορία και τον πολιτισμό τους; Είναι δυνατόν  η περιβόητη ανάπτυξη, οι –τόσο ακριβοθώρητες- επενδύσεις, να μπαίνουν πάνω από την πολιτεία και τους νόμους της;

Ερωτήματα που οι απαντήσεις τους δεν είναι προφανείς, ούτε και ίδιες για όλους τους ανθρώπους. Ερωτήματα που απασχολούν τις ανθρώπινες κοινωνίες αιώνες τώρα και, σε καιρούς κρίσης, γίνονται πιο επιτακτικά, αφού τότε αμβλύνεται και η ηθική των ανθρώπων.

Ένα μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους, «Οι τρεις εξερευνητές της Αλάσαρνας», γραμμένο από τη Μαρία Καζάντη, θέτει αυτούς τους προβληματισμούς και ταυτόχρονα απαντά ποιος τελικά κερδίζει στη μάχη του καλού με το κακό.

Στο τουριστικό νησί της Κω, λοιπόν, μας λέει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου μια παρέα παιδιών, ο Μανώλης και οι φίλοι του αρχίζουν να εξερευνούν την περιοχή τους. Ένα μυστήριο πλανιέται στο χωριό τους. Σκοτεινά υπόγεια και μυστηριώδεις σοφίτες, χτήματα κι αμμόλοφοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους. Κατά την περιπετειώδη αυτή αναζήτηση, χωρίς να το γνωρίζουν, "συναντιούνται" με τη Φίλιννα και την παρέα της. Τους χωρίζουν πάνω από 2.000 χρόνια, αλλά ένα άγαλμα, ένα θέατρο κι ένας κίονας συνδέουν τις δυο παρέες στις δυο παράλληλες ιστορίες. Δυο ιστορίες που ξετυλίγονται στον ίδιο τόπο, την Καρδάμαινα ή αλλιώς στην αρχαία Αλάσαρνα της Κω.

«Οι τρεις εξερευνητές της Αλάσαρνας», που μόλις κυκλοφόρησε, είναι το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως. Το πρώτο, με τίτλο «…Της μετανάστευσης της κρίσης, της ειρήνης…» και άλλα διηγήματα για παιδιά, ήταν στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου 2013 για τις εκδόσεις του 2012, στην Κατηγορία Εφηβικού - Νεανικού Βιβλίου.

Και τα δύο κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σαββάλας».