Η Λίμνη Ζηρού, που επίσης ονομάζεται και «Λίμνη Ζηρός», βρίσκεται 2 χλμ δυτικά της επαρχιακής οδού Άρτας - Φιλιππιάδας – Ιωαννίνων, απέναντι από την κοινότητα Παντάνασσας Άρτας, και περίπου 3 χλμ βόρεια από την πρωτεύουσα του Δήμου Ζηρού, την Φιλιππιάδα.
Συνιστά σημείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση με πολλά είδη δέντρων και άλλων φυτών. Στα νερά της ζουν και αναπτύσσονται πλήθος ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών, ενώ στις όχθες της έχει εντοπιστεί το θηλαστικό βίδρα, δείγμα της καθαρότητας και της ποιότητας των νερών της.
Αποτελεί ιδανικό χώρο αναψυχής και περιπατητικών διαδρομών, δίπλα στο παραλίμνιο δάσος των Νερόφραξων και είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, της κωπηλασίας και της ποδηλασίας.
Το 1999 η λίμνη Ζηρού εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000.
Το όνομά της Λίμνης Ζηρού έχει Σλαβική προέλευση (η λέξη λίμνη είναι озеро (οζέρο) στα Ρωσικά, језеро στα Σέρβικα ή езеро στα Βουλγάρικα), προφανώς κατάλοιπο μεσαιωνικής εποίκησης της περιοχής από Σλαβικά φύλα.
Η δημιουργία της λίμνης Ζηρού φαίνεται να οφείλεται στην τεκτονοκαρστική δραστηριότητα της περιοχής. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι η λίμνη αποτελούσε λιμναίο σπήλαιο, αλλά η οροφή κατέρρευσε προ 10.000 ετών περίπου.
Η λαϊκή μυθολογία έχει πλάσει και σχετικό μύθο για τη δημιουργία της λίμνης. Σύμφωνα με αυτόν, «δύο αδελφές, μία πλούσια και μία φτωχή, βρίσκονταν σε αντιδικία με έρεισμα τα παχουλά παιδιά της φτωχής που σιτίζονταν με αποφάγια της πλούσιας. Τελικά επήλθε ρήξη των δύο αδελφών και η φτωχή πήρε το δρόμο της ξενιτιάς προς το βουνό. Τότε παρουσιάσθηκε άγγελος και της είπε να μη γυρίσει πίσω να δει την καταστροφή γιατί θα μετατραπεί σε στήλη άλατος. Σε λίγο έγινε σεισμός και η περιοχή κατέρρευσε με αποτέλεσμα να καταπιεί το σπίτι και την οικογένεια της πλούσιας αδελφής. Η φτωχή αδελφή τρόμαξε και γυρίζοντας πίσω μαρμάρωσε μαζί με το γάιδαρό της»!
Από το σεισμό δημιουργήθηκε η πανέμορφη λίμνη Ζηρού, ενώ το άγαλμα της φτωχής γυναίκας είναι ο μεγάλος βράχος στα ανατολικά της λίμνης. Είναι φανερό ότι παραπέμπει στον ανάλογο μύθο της Βίβλου με τα Σόδομα και Γόμορρα.