Κορωνησία, ένα ιδιαίτερο νησί στον Αμβρακικό

[ ARTI news / Ήπειρος / 18.07.22 ]

Μετά το ιστορικό γεφύρι της Άρτας προς τη δύση, ξεκινάει ο κάμπος, που καταλήγει στον Αμβρακικό κόλπο με τα νησάκια του και τις υπέροχες λιμνοθάλασσες. Το τελευταίο σημείο της ξηράς μετά την 18 περίπου χιλιομέτρων Λεωφόρο Αμβρακικού, είναι το λιμάνι της Σαλαώρας, ίσως το πρώτο λιμάνι της Ελλάδας το 1770 σύμφωνα με τον Σεραφείμ Μάξιμο. Από εδώ ξεκινάει μια εκπληκτική οδική διαδρομή που τελειώνει στο νησάκι της Κορωνησίας. Το μόνο νησί του Αμβρακικού που κατοικείται. Ο δρόμος έχει σχηματισθεί πάνω στο "ράμα"(το χωμάτινο χώρισμα της λιμνοθάλασσας από τη θάλασσα). Έτσι, έχει κανείς την αίσθηση ότι οδηγεί μέσα στη θάλασσα! Από την πλευρά της λίμνης βλέπει κανείς αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, πάπιες κ.ά., ενώ από την πλευρά της θάλασσας γλάρους και αν είναι τυχερός ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus).

  Το πλούσιο σε βλάστηση περιβάλλον, οι ιδιαίτερες ψαρόβαρκες (πριάρια), οι κατάφυτες νησίδες και το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής δημιουργούν μία ιδιαίτερη αίσθηση όταν κάποιος επισκέπτεται το νησί.

Η επιστήμη της γεωγραφίας χαρακτηρίζει τον Αμβρακικό κλειστό κόλπο καθώς επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού διαύλου πλάτους μόλις 500 μέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Άκτιο και την πόλη της Πρέβεζας. 

Η Κορωνησία είναι ένα νησί στον Αμβρακικό κόλπο με 167 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011) και απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας. Με βάση τη νέα διοικητική διαίρεση η Κορωνησία εντάχθηκε στο Δήμο Αρταίων. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ως κύρια ασχολία την αλιεία και τον τουρισμό.

 Το χωριό εκτείνεται σε ένα μικρό ύψωμα, αγναντεύοντας ολόγυρα την κλειστή θάλασσα και τις αμμονησίδες. Αξιόλογος είναι ο παλιός βυζαντινός ναός του 7ου αι. (ή κατά άλλους μελετητές του 10ου αι.), αφιερωμένος στην Παναγία(της Κορωνησίας). Αν και έχουν γίνει αρκετές δομικές αλλαγές στο πέρασμα των αιώνων, θεωρείται ότι ανήκει στον σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο ναού. Επίσης, ο Όσιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία μόνασε στο νησί και προς τιμή του έχει κτισθεί μία μικρή εκκλησία πίσω από αυτή της Παναγίας. Δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το θάνατό του. 

 Τον Αύγουστο στην Κορωνησία πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο λαογραφικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, όπως είναι το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και η Γιορτή της Σαρδέλας. 

Από την Κορωνησία μπορεί να εξορμίσει κανείς για μια σύντομη εκδρομή στις λιμνοθάλασσες Ροδιά, Λογαρού και Τσουκαλιό που είναι το κέντρο ενός ξεχωριστού υδροβιότοπου.

Ο καθένας μπορεί ν' ασχοληθεί με την παρατήρηση πουλιών (Βird watching). Η ενδιαφέρουσα αυτή δραστηριότητα έχει φανατικούς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλούς από αυτούς θα τους δείτε στους υγρότοπους του Αμβρακικού να παρακολουθούν τις αποικίες των πουλιών. Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον χώρο της Μεσογείου. Μάλιστα, εδώ διαχειμάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της Ελλάδας.

Στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να επισκεφτείτε το Κέντρο Ερευνας και Πληροφόρησης Σαλαώρας (τηλ. 26810 74772) και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κόπραινας (τηλ. 26810 69683, www.ornitho-logiki.gr).

Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές είναι μερικά μόνο από τα είδη ψαριών που χάρισαν στον Αμβρακικό τον τίτλο της πιο πλούσιας λιμνοθάλασσας της χώρας. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, οι ανθρωπογενείς πιέσεις που δέχεται ο Αμβρακικός είναι έντονες. Βιομηχανικά, κτηνοτροφικά και γεωργικά απόβλητα ρίχνονται ανεξέλεγκτα στην κλειστή θάλασσα. Το πρόβλημα έγινε μεγαλύτερο μετά την κατασκευή των φραγμάτων στον Λούρο και στον Άραχθο, που προκάλεσαν μείωση της εισροής γλυκού νερού και δυσκολία στην ανανέωση των υδάτων. Επιπλέον, σκουπίδια, μπάζα και κάθε λογής στερεά απόβλητα πνίγουν τους καλαμιώνες και τα έλη. Οι ψαράδες στην Κορωνησία, στον Μύτικα και στη Βόνιτσα βλέπουν τις ψαριές τους να μειώνονται συνεχώς και τη θάλασσα να αργοπεθαίνει.

Τελευταία, η θάλασσα κοντά στην Κορωνησία έχει καταστεί πίστα διάφορων θαλάσσιων σπορ όπως το σέρφινγκ κ.ά. 

Υπέροχη η ψαροταβέρνα του Πατέντα(δίπλα είναι τα Koronisia Apartments που διευθύνει η κόρη του Γεωργία) 

*Το βίντεο μας το έστειλε ο φίλος Akis Tzevelekos

DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902DSC00902