Δεκατρείς άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δέκα μέρες και συνολικά 72 από την αρχή της χρονιάς, προσπαθώντας να ζεσταθούν με μαγκάλια, ξυλόσομπες και θερμάστρες. Η τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Κάποιοι κερδίζουν από το θάνατο των άλλων, αλλά αυτό δεν λογίζεται ως έγκλημα από κανέναν ποινικό κώδικα...
Άστεγοι, άνεργοι, πεινασμένοι, παιδιά που κρυώνουν σε σπίτια με κομμένο ρεύμα, κι όμως τίποτα απ’ αυτά δεν συμβαίνει για τα συστημικά μίντια. Και ό,τι δεν φαίνεται, δεν είναι, δεν συμβαίνει, είναι αόρατο. Η πραγματικότητα είναι αυτή που δείχνουν οι κάμερες. Η κραυγή μένει άηχη, όπως στους εφιάλτες. Η δυστυχία λογοκρίνεται και η απελπισία πνίγεται στην αδιαφορία.
Ό,τι δεν καταδικάζεται στην αφάνεια γίνεται fiction και λογοτεχνικά δάκρυα για να καταναλώνει και να δονείται με ψυχολογικές τρεμούλες η μεσαία τάξη. Όλα έχουν προβλεφθεί. Δίπλα στην αόρατη vita activa η ορατή vita contemplativa, δίπλα στην ανθρώπινη τραγωδία η καμουφλαρισμένη ασυδοσία.
Στα ύψη η τιμή του ρεύματος (στα 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 55 ευρώ τον περασμένο Γενάρη). Στα ύψη το φυσικό αέριο, στα ύψη και τα «πράσινα χαράτσια». Πριν από τις τελευταίες ανατιμήσεις το 22,7% του πληθυσμού αδυνατούσε να κρατήσει ζεστό το σπίτι τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% δυσκολευόταν να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος. Τώρα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί απίστευτα, ενώ τα κέρδη των ολιγοπωλίων της Ενέργειας αυξάνονται.
Ποια είναι η λύση;
Η δράση
Εκατό εργαζόμενοι στα πετρέλαια Καβάλας βρίσκονται σε 50 μέτρα ύψος. Από κάτω τους περιμένουν τα ρόμποκοπ του κράτους και της εργοδοσίας.
17 εργαζόμενοι κρατούνται στην αστυνομία Καβάλας για να περάσουν από δίκη.
Να ζητήσουμε να απελευθερωθούν τώρα.
Να απαιτήσουμε ώστε κανένα νοικοκυριό να μη μείνει χωρίς ρεύμα.
Κανένας άστεγος να μη μείνει στο δρόμο
Αλληλεγγύη και αγώνας...
*Η φωτογραφία είναι αρχείου