Ο Μοχάμαντ Χανάντ Αμπντί, ένας 28χρονος Σομαλός, έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο σε 142 χρόνια φυλακή, επειδή προσπάθησε να σωθεί ο ίδιος και οι δεκάδες πρόσφυγες όπως αυτός, πιάνοντας το τιμόνι της βάρκας που βυθιζόταν.
H περίπτωση του Μοχάμαντ είναι ακραία, σε ό,τι αφορά στην ποινή, αλλά δεν είναι μεμονωμένη. Στην φυλακή της Χίου, δυο Αφγανοί μετανάστες εκτίουν ποινές 50 ετών επειδή έπιασαν το πηδάλιο της βάρκας κατά το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα
Το κείμενο της πρωτοβουλίας των καλλιτεχνών για τη συλλογή υπογραφών
«Καλλιτέχνες υπέρ μιας δίκαιης δίκης για τον Μοχάμαντ. Οι πρώτες 63 υπογραφές
Ο Μοχάμαντ Αμπντί, καταδικάστηκε σε 142 χρόνια κάθειρξη ως διακινητής, επειδή λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει το 2020, πήρε το τιμόνι βάρκας που βυθιζόταν και έσωσε 32 άτομα. Ομως ο 28χρονος Μοχαμάντ δεν είχε πληρωθεί για το ταξίδι. Αντίθετα, είχε καταβάλει βαρύ αντίτιμο για μια θέση στη βάρκα που αντί να τους οδηγήσει σε μία καλύτερη ζωή, κόντεψε να τους τη στερήσει. Για τον νόμο όμως η πράξη αυτή τιμωρείται. Και μάλιστα αυστηρά.
Το θέμα που ανέδειξαν οι New York Times, ευαισθητοποίησε διεθνείς οργανισμούς και ευρωβουλευτές από τα κόμματα των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασσίνων με αποτέλεσμα να παρθεί η πρωτοβουλία της συλλογής υπογραφών με αίτημα μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ, στο πρόσωπο του οποίου συμβολοποιείται το γεγονός ότι το προσφυγικό δράμα δεν έχει τέλος, για τους ανθρώπους που φτάνουν στο κατώφλι της Ευρώπης για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι διασώστες, μιλούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας όταν αναφέρονται στις πολιτικές και τη νομοθεσία που αφορούν στο προσφυγικό. Από το 2014, πάνω 23.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωη τους στην Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη. Τους πρώτους έξι μήνες του 2021, σύμφωνα με νέα έκθεση που κυκλοφόρησε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), οι ετήσιοι πνιγμοί διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020. Η μεσόγειος έχει μετατραπεί στο πιο θανατηφόρο θαλάσσιο πέρασμα του κόσμου.
Ως, πολίτες, ως άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε απέναντι σε οποιονδήποτε νόμο, οποιαδήποτε πολιτική, έχει σαν αποτέλεσμα την εξόντωση ανθρώπων που το μόνο που ζητούν, είναι να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμα να αιτηθούν άσυλο. Το μόνο που ζητούν είναι μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Αντ’αυτού, βάφουν με το αίμα τους τη Μεσόγειο ή βρίσκονται αντιμέτωποι με εξοντωτικές ποινές. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, έχουν θρηνήσει τους οικείους τους σε ναυάγια όπως o N. από το Αφγανιστάν που έχασε το παιδί του σε ναυάγιο έξω από τη Λέσβο και σήμερα απειλείται με 240 χρόνια φυλάκισης!
Ο Μοχάμαντ και ο κάθε Μοχάμαντ, δικαιούται μια δίκαιη δίκη όπως κάθε πολίτης του κόσμου. Τα δικαιώματα των προσφύγων πρέπει να γίνονται σεβαστά. Αυτό προστάζουν οι διεθνείς συμβάσεις, αυτό επιβάλλει η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός.»