Η θανατηφόρα ανυποληψία

[ Κώστας Καναβούρης / Ελλάδα / 25.04.20 ]

   Παρακολουθώ έντρομος και εξοργισμένος όλη αυτή την αφηνιασμένη βιασύνη της επίσημης ΝΔ για νόμιμη, και άρα ηθική, αρπαγή κάθε μορφής πλούτου προς όφελος είτε των ολίγων, είτε των (ολίγων επίσης) κολλητών. Των ολίγων και των κολίγων για να είμαστε ακριβείς. Προς όφελος λοιπόν και των γλεντοκόπων και των γλεντιστών, το εργαλείο γνωστό: Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που παρακάμπτουν την Βουλή, δηλαδή την Νομοθετική Εξουσία, η οποία Νομοθετική Εξουσία, για όσους ξέχασαν και για όσους θέλουν να το ξεχάσουμε, δεν ανήκει σε κάποιες θεόθεν προνομίες της κυβερνώσας παράταξης, αλλά ανήκει στις θεμελιώδεις συντεταγμένες του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Με άλλα λόγια η Νομοθετική Εξουσία, το να ρυθμίζεις το σύνολο των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, υποχρεώσεων καθώς και των ανάλογων συλλογικών, αποτελεί ευθύνη, δικαίωμα και υποχρέωση όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στον Κοινοβουλευτισμό. Είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός Βουλής. Γι’ αυτό οι νόμοι ψηφίζονται από την Βουλή και όχι από την Κυβέρνηση. Τόσο απλά.

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συνιστούν παρέκβαση του Πολιτεύματος και έχουν πολιτική και ηθική νομιμοποίηση μόνο όταν γίνονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με εξαιρετική φειδώ, προκειμένου να μην διαρραγεί η λειτουργία της Πολιτείας, δηλαδή η κατά το δυνατόν αρμονική σύμπλευση της οντότητας του Κράτους και της οντότητας του λαού που συναποτελούν αυτό το οποίο ονομάζουμε Πολιτεία. Η ίδια δηλαδή η ύπαρξη Πράξεων Νομοθετικού  Περιεχομένου συνιστά ταραχή. Ένα είδος εμβολίου, θα λέγαμε μέρες που είναι, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία του Πολιτεύματος. Όταν όμως το εμβόλιο δίνεται με το στανιό και σε υπερβολικές δόσεις τότε ο οργανισμός διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο.

Αυτό ακριβώς κάνει η Κυβέρνηση της ΝΔ, με την αφηνιασμένη και αλόγιστη χρήση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Χρησιμοποιεί την πανδημία ως εργαλείο αρπαγής, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή (ούτε καν ως άκριτη έγκριση της πλειοψηφίας) της Βουλής. Εργασιακά, Παιδεία, Περιβάλλον, απάτη της επιμόρφωσης επιστημόνων, απάτη διαφήμισης του Τουρισμού και πολλές άλλες εκτελέσεις κρυφών συμβολαίων, συμβαίνουν σε κοινή θέα. Μια καταστροφή που τα αποτελέσματά της αφορούν όλους.

Μπροστά στα μάτια μας η δημοκρατία γίνεται ανυπόληπτη και φτωχοποιείται ηθικά, λογικά, αισθητικά, αλλά και πρακτικά. Η ανυπόληπτη δημοκρατία καταπίνει θέσεις εργασίας, καταπίνει θέσεις στο μέλλον, θέσεις ζωής στην κυριολεξία.

Κακά τα ψέματα. Η ΝΔ επειδή χρειάζεται την ανυπόληπτη δημοκρατία, διαπαιδαγωγεί ανυπόληπτους πολίτες γιατί σ’ αυτούς απευθύνεται, απ' αυτούς βγάζει την πολιτική υπεραξία που αύριο θα παραγάγει την υπεραξία του πλούτου. Η ΝΔ χρειάζεται την ανυπόληπτη ηθική, αισθητική και ηθική φτώχεια των πολιτών. Των πολιτών με τις χαμερπείς φασιστικές εχθρότητες, τις χυδαίες αναμονές, τους εύκολους αυτοματισμούς, τον τυφλό ατομοκεντρισμό και τις ψοφοδεείς ελπίδες. Κι αυτή η πανδημία της ανυποληψίας είναι στ’ αλήθεια θανατηφόρα.