ΗΠΑ: Η διαρροή απόρρητων εγγράφων και η αλήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία

[ ARTI news / Κόσμος / 10.04.23 ]

«Όχι στα μπλοκ», «Ούτε με την Ουάσινγκτον ούτε με το Πεκίνο», είπε ο Ε. Μακρόν, κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα της Κίνας, μιμούμενος την ανάλογη πολιτική ανεξαρτησίας του στρατηγού Ντε Γκωλ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα κάνει επίδειξη σταρτιωτικής δύναμης στη θάλασσα πέριξ της Ταϊβάν, ενώ οι ΗΠΑ έχουν έντονη παρουσία με ισχυρές μονάδες του στόλου τους που εποπτεύουν τις κινεζικές ακτές.

Παράλληλα, η διαρροή δεκάδων άκρως εμπιστευτικών εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου αποδεικνύει ότι όντως οι ΗΠΑ αντιπαρατίθενται στην Ρωσία «δι’ αντιπροσώπου» (Ουκρανία) και αποκαλύπτουν πόσο βαθιά έχουν διεισδύσει οι αμερικάνικες υπηρεσίες κατασκοπείας στη Ρωσία.

Τα έγγραφα καταγράφουν την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία την 1η Μαρτίου και περιέχουν εντολές του Πενταγώνου σχετικά με τη διαχείριση στρατιωτικών επιχειρήσεων, την επιμελητεία, τον σχεδιασμό και τις πολιτικές πτυχές του πολέμου. Αποκαλύπτεται, επίσης, η παρουσία 97 ανδρών των ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, των οποίων τη δραστηριότητα στο πεδίο αρνούνταν η Συμμαχία. Σύμφωνα με έγγραφο, η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι Βρετανοί, με πενήντα μέλη των SAS και SBS, ενώ υπάρχουν 17 Λετονοί, 15 Γάλλοι, 14 Αμερικανοί και ένας Ολλανδός. Η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρ ντελα σέρα» επισημαίνει ότι ακόμη κι αν οι αριθμοί μπορεί να είναι διαφορετικοί, η ύπαρξη των Δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία έχει πλέον επιβεβαιωθεί.

«Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν αρχικά σε ένα μικρό φόρουμ στην πλατφόρμα Discord (σ.σ. μια πλατφόρμα άμεσων μηνυμάτων πολύ δημοφιλής στους χρήστες βιντεοπαιχνιδιών) και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι μια από τις πιο επιζήμιες διαρροές πληροφοριών εδώ και δεκαετίες», γράφει η Wall Street Journal. Η παρουσία αυτών των εγγράφων σε έναν δημόσιο διακομιστή δεν έγινε αντιληπτή από την Ουάσινγκτον μέχρι τη στιγμή που οι New York Times αποκάλυψαν τη διαρροή στις 6 Απριλίου.  

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον «έμειναν έκπληκτοι, και μερικές φορές εξοργισμένοι, από την εξαιρετική σειρά λεπτομερειών που παρέχουν αυτά τα έγγραφα σχετικά με τις πρακτικές κατασκοπείας των ΗΠΑ, στοχεύοντας τόσο συμμάχους όσο και αντιπάλους», γράφει η Washington Post.