Η Γαλλία φλέγεται...

[ ARTI news / Κόσμος / 17.03.23 ]

Η Γαλλία φλέγεται. Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους. Η βία της αστυνομίας άγρια.

Οι σκηνές, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, εντός και εκτός της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης αποτυπώνουν την πολιτική κρίση που προκάλεσε η προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια αρχικά με νόμο και στη συνέχεια -λόγω αδυναμίας- με προεδρικό διάταγμα του Μακρόν, επικαλούμενος μέγιστο "οικονομικό κίνδυνο αν εγκαταλειφθεί η μεταρρύθμιση".

Στην Εθνοσυνεύλευση ιι βουλευτές της Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ένωσης (Nupes) τραγουδούσαν τη La Marseillaise και αποδοκίμαζαν την πρωθυπουργό καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας της, ενώ άλλοι βουλευτές χτυπούσαν τα έδρανά τους. Την ίδια ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Place de la Concorde και σε πολλές άλλες πόλεις για να καταγγείλουν την ενέργεια του Μακρόν. Αρκετά λύκεια έχουν καταληφθεί από μαθητές που αντιτίθενται στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ιδίως στη Μασσαλία και το Κλερμόν.

Αριστεροί βουλευτές δήλωσαν ότι εργάζονταν από κοινού με τον κεντρώο βουλευτή Charles de Courson για να οικοδομήσουν «μια πολύ ανοιχτή, διακομματική πρόταση μομφής, που θα σώσει την κοινωνική και πολιτική δημοκρατία, βγάζοντας τη χώρα από αυτή την κρίση», δήλωσε στο BFM-TV ο Courson.

Η συντηρητική εφημερίδα Le Monde σημειώνει στο κύριο άρθρο της ότι «η πλειοψηφία των Γάλλων παραμένει σθεναρά αντίθετη στην αλλαγή (του συνταξιοδοτικού)».

Η αδυναμία της πρωθυπουργού Elisabeth Borne να εγγυηθεί την ψήφιση του νομοσχεδίου έκοψε στα δύο την ομάδα Les Républicains αντικατοπτρίζοντας την κατάσταση αποσύνθεσης της ρεπουμπλικανικής δεξιάς. «Το μάθημα για την κυβέρνηση και τον Εμανουέλ Μακρόν είναι αμείλικτο. Σε αυτή τη Συνέλευση με σχετική πλειοψηφία, στην οποία κυριαρχούν τα άκρα, δεν υπάρχουν αξιόπιστοι σύμμαχοι για να οικοδομήσουν συμβιβασμούς και να σταθεροποιήσουν την πενταετή θητεία. Αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο ασταθή, εύφλεκτη και επικίνδυνη.», σημειώνει η Le Monde.

Σύμφωνα με την Le Monde, ο Μακρόν δεν θέλει να σώσει μόνο την "μεταρρύθμιση" αλλά και την πενταετή θητεία του. Το κάνει παίρνοντας το ρίσκο να μην «παραιτήσει» την πρωθυπουργό του, γιατί θεωρεί ότι η αντιπολίτευση είναι πολύ διχασμένη για να ανατρέψει την κυβέρνηση με την πρόταση μομφής. Αλλά ο κίνδυνος για τον Μακρόν είναι να αποκοπεί οριστικά από τη λαϊκή βούληση και να διατηρήσει την δυσαρέσκεια, επισημαίνει η συντηρητική εφημερίδα…

*πληροφορίες από Le Monde