Η «αγέλαστος πέτρα» της συνενοχής

[ Κώστας Καναβούρης / Ελλάδα / 19.03.20 ]

 Αντιγράφω την αρχή από ένα σημερινό (19-3-2020 ) κείμενο του ARTI news, υπό τον τίτλο «Οι αόρατες γυναίκες» : «Είναι οι γυναίκες που δουλεύουν καθαρίστριες στο δρόμο, στα δημόσια κτήρια, στα ταμεία των σούπερ μάρκετ… είναι οι γυναίκες που όταν δεν κινδυνεύουν από τις σφαίρες του άντρα – μπάτσου, κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό…». Και το κείμενο καταλήγει έτσι: «Γι’ αυτές τις γυναίκες, τις άλλες, τις αόρατες, ποιος θα μιλήσει;»

Πραγματικά, ποιος θα μιλήσει όχι απλώς για τις αόρατες αλλά για τις νεκρές γυναίκες που τις σκοτώνει μια ανδροκρατική κοινωνία στην πιο βάρβαρη, στην πιο ακραία, στην πιο εξαμβλωματική εκδοχή της; Και είναι διπλά τραγικό γιατί πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η δολοφονία δύο γυναικών έξω από σούπερ μάρκετ. Μια στυγνή διπλή γυναικοκτονία εν μέση οδώ. Δηλαδή  σε κοινωνικό κενό, γιατί η κοινωνία κοιτάει αλλού. Δεν είναι δικαιολογία η πανδημία του ιού, γιατί πάντα στις γυναικοκτονίες η κοινωνία κοιτάει αλλού.

Αστυνομικός ο φονιάς, έστησε καρτέρι στην πρώην γυναίκα του (και εσαεί «κτήμα» του) και την σκότωσε με το υπηρεσιακό του όπλο, μαζί με μια φίλη της. Έτσι. Με απόλυτα φρικιαστική απλότητα, δύο γυναίκες «του αοράτου» πέρασαν στον χώρο τα ανύπαρκτου. Έτσι. Απλώς επειδή ο φονιάς μπορούσε. Έτσι.  Επειδή η γυναικοκτονία δεν έχει όνομα. Είναι «έγκλημα τιμής», «έγκλημα πάθους«, «έγκλημα οργής», «οικογενειακό έγκλημα«, αλλά όχι γυναικοκτονία. Κι όμως αυτό ακριβώς είναι: έγκλημα που γίνεται επειδή το θύμα είναι γυναίκα και ο δράστης έχει χώρο για να το διαπράξει. Γιατί είναι ένα έγκλημα που συμβαίνει στη «νεκρή ζώνη» των δικαιωμάτων. Επειδή η κοινωνία κοιτάει αλλού…

Κι όμως. Είναι σαν να τις ξανασκοτώνουμε αυτές τις γυναίκες όταν δεν μιλάμε. Όταν αφήνουμε ακόμα μια φορά να πνιγεί  μέσα στην σιωπή το φονικό. Και φυσικά προετοιμάζουμε τον επόμενο φόνο. Ο επόμενος φονιάς ήδη τροχίζει το μαχαίρι του πάνω στην «αγέλαστο πέτρα» της σιωπής μας. Της ανοχής μας. Και εν τέλει, της συνενοχής μας.

Υ.Γ. Πριν λίγο καιρό, μπάτσος τράβηξε πιστόλι μέσα στην ΑΣΟΕΕ, εναντίον φοιτητών. Την Τετάρτη μπάτσος σκότωσε δυο γυναίκες με το πιστόλι του. Χειροκροτείστε τους. Είναι διαταγή…

Υ.Γ. 2 Στην πρώτη περίπτωση ξεσηκώθηκε σάλος. Ορθότατα.  Στην δεύτερη, άκρα του τάφου ( κυριολεκτικώς) σιωπή. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Σπαρμένο με πτώματα «αόρατων» γυναικών.