ΕΕ: Ψηφίστηκε το απάνθρωπο σύμφωνο για τη μετανάστευση

[ ARTI news / Κόσμος / 10.04.24 ]

 

Μια τραγωδία για την ανθρωπιά και τον πολιτισμό είναι το Νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό που υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 322 ψήφους από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, αλλά και με την ανοχή ορισμένων ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών και του Renew.

Στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Κώστας Αρβανίτης, που ήταν εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς, μίλησε για «μαύρη μέρα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους κατατρεγμένους αυτής της γης».

Δεν υπάρχει υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς αστερίσκους, ώστε να μη γίνονται οι χώρες υποδοχής, φυλακές της Ευρώπης, είπε ο Κ. Αρβανίτης. 

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, μίλησε για «απάνθρωπο σύμφωνο-έκτρωμα.», και ότι ονομάζουν «"αντιμετώπιση κρίσεων" τις προληπτικές φυλακίσεις, το φακέλωμα, τη λήψη βιομετρικών κι από 6χρονα παιδιά, με νέους φράχτες, επαναπροωθήσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης, Frontex και την κοροϊδία των "εθελοντικών μετεγκαταστάσεων". Έτσι θρέφετε κυκλώματα και νέα τραγικά ναυάγια όπως αυτό σήμερα στη Χίο με τρία νεκρά κοριτσάκια. Κάνετε διαλογή βγάζοντας "τρομοκράτες" όσους δεν προορίζετε για κατά παραγγελία φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό στους ομίλους…» κατέληξε ο Κ. Παπαδάκης.

Το νέο σύμφωνο

Ο κανονισμός ελέγχου προβλέπει μια προκαταρκτική διαδικασία για την ταχεία εξέταση των αιτούντων ασύλου και της συλλογής βασικών πληροφοριών όπως η εθνικότητα, η ηλικία, τα δακτυλικά αποτυπώματα και η εικόνα του προσώπου. Θα πραγματοποιηθούν επίσης έλεγχοι υγείας και ασφάλειας.

Ο τροποποιημένος κανονισμός Eurodac ενημερώνει το Eurodac, μια μεγάλης κλίμακας βάση δεδομένων που θα αποθηκεύει τα βιομετρικά στοιχεία που συλλέγονται κατά τη διαδικασία ελέγχου. Η βάση δεδομένων θα μετατοπιστεί από την καταμέτρηση αιτήσεων στην καταμέτρηση αιτούντων και θα αποτρέψει το ίδιο άτομο από την υποβολή πολλαπλών αξιώσεων. Η ελάχιστη ηλικία για τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων θα μειωθεί από τα 14 στα 6 έτη.

Ο κανονισμός για τις διαδικασίες ασύλου (APR) ορίζει δύο πιθανά βήματα για τους αιτούντες: την παραδοσιακή διαδικασία ασύλου, η οποία είναι χρονοβόρα, και μια ταχεία διαδικασία στα σύνορα, η οποία προορίζεται να διαρκέσει το πολύ 12 εβδομάδες. Η διαδικασία των συνόρων θα ισχύει για μετανάστες που αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, παρέχουν παραπλανητικές πληροφορίες ή προέρχονται από χώρες με χαμηλά ποσοστά αναγνώρισης, όπως το Μαρόκο, το Πακιστάν και η Ινδία. Αυτοί οι μετανάστες δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην επικράτεια της χώρας και αντίθετα θα κρατούνται σε εγκαταστάσεις στα σύνορα.

Ο Κανονισμός Διαχείρισης (AMMR) θεσπίζει ένα σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» που θα προσφέρει στα κράτη μέλη τρεις επιλογές για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών: μετεγκατάσταση ορισμένου αριθμού αιτούντων άσυλο, πληρωμή 20.000 ευρώ για κάθε αιτούντα που αρνούνται να μετεγκατασταθούν ή χρηματοδότηση επιχειρησιακής υποστήριξης. Οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε 30.000 μετεγκαταστάσεις ετησίως, αλλά επιμένει ότι το σύστημα δεν θα αναγκάσει καμία χώρα να δεχτεί πρόσφυγες, εφόσον συνεισφέρουν μέσω οποιασδήποτε από τις άλλες δύο επιλογές.

Ο Κανονισμός για την Κρίση προβλέπει εξαιρετικούς κανόνες που θα ενεργοποιηθούν όταν το σύστημα ασύλου του μπλοκ απειλείται από ξαφνική και μαζική άφιξη προσφύγων, όπως συνέβη κατά την κρίση του 2015-2016, ή από μια κατάσταση ανωτέρας βίας, όπως η πανδημία του COVID-19. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι εθνικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων περιόδων εγγραφής και κράτησης, και η Επιτροπή θα έχει την εξουσία να ζητά πρόσθετα μέτρα «αλληλεγγύης».

*Η φωτογραφία είναι αρχείου