Δολοφονική επίθεση δέχθηκε ο Σαλμάν Ρούσντι.
Ο Ρούσντι επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη σε ένα κρατικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αυτήν την Παρασκευή, 12 Αυγούστου κοντά στο Μπάφαλο. Αυτός και ο Χένρι Ρις (συνιδρυτής και πρόεδρος του City of Asylum στο Πίτσμπουργκ) θα συζητούσαν τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών ως καταφύγιο και τόπο ασύλου για τους διωκόμενους συγγραφείς.
Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ένας άνδρας «τον μαχαίρωσε ή τον χτύπησε», ανέφερε γρήγορα το Associated Press. Ο δράστης συνελήφθη αμέσως, ενώ ο μυθιστοριογράφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Salman Rushdie μαχαιρώθηκε πολλές φορές στο λαιμό, αλλά δεν χρειάστηκε ανάνηψη στο σημείο. Η σοβαρότητα των τραυματισμών του δεν είναι γνωστή(ο ατζέντης του αναφέρει ότι θα χάσει το ένα μάτι και πως το συκώτι του έπαθε μεγάλη ζημιά). Ο Χένρι Ρις τραυματίστηκε στο κεφάλι αλλά πιο ελαφρά, εξηγεί το BBC .
Ο Βρετανοαμερικανός διανοούμενος ινδικής καταγωγής έχει τεθεί εδώ και καιρό υπό την προστασία της αστυνομίας λόγω φετφά που εξέδωσε εναντίον του ο Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1989 μετά τη δημοσίευση του τέταρτου μυθιστορήματός του, Σατανικοί Στίχοι, τον προηγούμενο χρόνο. Η κυκλοφορία αυτού του μυθιστορήματος, το οποίο είχε διεκδικήσει το διάσημο Βραβείο Μπούκερ (ένα βραβείο που ο Ρούσντι είχε ήδη κερδίσει το 1981 για τα παιδιά του Μεσονυχτίου ), προκάλεσε οργή σε ορισμένους φανατικούς ισλαμιστές που το θεώρησαν βλάσφημο.
«Ο συγγραφέας βρισκόταν υπό αστυνομική προστασία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για πολλά χρόνια και έχει δεχθεί πολλές απειλές για δολοφονία. Αρκετά βιβλιοπωλεία δέχθηκαν επίθεση και το μυθιστόρημα απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας», αναφέρει ο ινδικός ιστότοπος Scroll.
Η βρετανική εφημερίδα The Guardian σημειώνει ότι είχε προσφερθεί χρηματική επιβράβευση 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονήσει τον Σαλμάν Ρούσντι (ποσό που ανήλθε στα 3,3 εκατομμύρια δολάρια πριν από δέκα χρόνια από ένα ημιεπίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα), αλλά προσθέτει ότι «η ιρανική κυβέρνηση έχει αποστασιοποιηθεί πολύ από το διάταγμα του Χομεϊνί…».
Το 2012 ο Ρούσντι δημοσίευσε τον Τζόζεφ Άντον. Ο Τζόζεφ Άντον ήταν το ψευδώνυμο που συνήθιζε να ταξιδεύει, μεταξύ άλλων, στην Ινδία, στη χώρα καταγωγής του, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα, και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε εγκατασταθεί από το 2000.
Ο Σαλμάν Ρούσντι έχει εκδώσει σχεδόν είκοσι βιβλία και ανακηρύχθηκε ιππότης από το βρετανικό στέμμα το 2007, κάτι που, όπως θυμάται η ιστοσελίδα του Κατάρ Al Jazeera , «προκάλεσε διαμαρτυρίες σε πολλές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου».
Η συγγραφέας από το Μπαγκλαντές Taslima Nasreen, η οποία αποτέλεσε επίσης αντικείμενο φετφά το 1993 για κριτική στο Ισλάμ, εξέφρασε την απογοήτευση και την ανησυχία της στα κοινωνικά δίκτυα. «Μόλις έμαθα ότι ο Salman Rushdie δέχτηκε επίθεση στη Νέα Υόρκη. Είμαι πραγματικά σοκαρισμένη».