Διαδικτυακό σκλαβοπάζαρο...

[ ARTI news / Κόσμος / 01.11.19 ]

Μυστική έρευνα του αραβικού BBC αποκάλυψε πως γυναίκες που εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί πέφτουν θύματα trafficking στο Διαδίκτυο, σε μια αναδυόμενη μαύρη αγορά.   Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι «συναλλαγές της φρίκης», όπως τις χαρακτηρίζει το BBC, σε κάποιες περιπτώσεις αφορούν παιδιά και πραγματοποιούνται μέσω Instagram ή μέσω εφαρμογών από το Playstore της Google και το AppStore της Apple.  

Ως προϊόντα προς αγορά προβάλλονται φωτογραφίες χιλιάδων ανθρώπων, τις οποίες μπορεί να αναζητήσει κανείς ταξινομημένες ανά φυλή και διαθέσιμες για μερικές χιλιάδες δολάρια. «Εκείνο που κάνουν, στην ουσία, αυτές οι εταιρείες είναι να προωθούν, μέσω των υπηρεσιών τους, μια διαδικτυακή αγορά σκλάβων. Αν η Google, η Apple, το Facebook και όποιες άλλες εταιρείες φιλοξενούν εφαρμογές σαν αυτές, πρέπει να λογοδοτήσουν», δηλώνει η Urmila Bhoola, ειδική του ΟΗΕ σε θέματα σύγχρονης σκλαβιάς.    Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ δύο δημοσιογράφοι του αραβικού BBC ταξίδεψαν στο Κουβέιτ, προσποιούμενοι το ζευγάρι που ψάχνει οικιακή βοηθό. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να έρθουν σε επαφή με τουλάχιστον 57 χρήστες τέτοιων εφαρμογών οι οποίοι μάλιστα προσπάθησαν να τους «μεταπωλήσουν» τις δικές τους οικιακές βοηθούς μέσω εφαρμογής που ονομάζεται 4sale και παρέχει τη δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να επιλέξει βάσει φυλής, τιμής αλλά και άλλων χαρακτηριστικών.  

Οι συνθήκες ζωής των σύγχρονων σκλάβων είναι απάνθρωπες, καθώς ζουν σε καθεστώς στέρησης  ελευθερίας, με τα χαρτιά τους να κρατούνται από τους αγοραστές, προκειμένου να μην μπορούν να αποδράσουν. Εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο και δεν δικαιούνται ούτε ένα ρεπό.  «Aκόμη κι αν την κρατάς ξύπνια ως τις 5 το πρωί, εκείνη δεν παραπονιέται», αναφέρει «ιδιοκτήτης» -αστυνομικός μάλιστα στο επάγγελμα- προκειμένου να διαφημίσει τις ικανότητες της οικιακής βοηθού που θέλει να πουλήσει. Το ζευγάρι ταξίδεψε στη Γουινέα, χώρα από την οποία κάθε χρόνο εκατοντάδες γυναίκες ξεκινούν ως οικιακές βοηθοί για το Κουβέιτ. «Το Κουβέιτ είναι μια πραγματική κόλαση» είπε μία εξ αυτών, η οποία δηλώνει πως κοιμόταν στον στάβλο με τις αγελάδες, ενώ μια άλλη λέει πως στα σπίτια του Κουβέιτ «δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε ύπνος, ούτε τίποτα» για τις οικιακές βοηθούς. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το Facebook δήλωσε πως έχει αφαιρέσει τα επίμαχα hashtags, ενώ Google και Apple δήλωσαν ότι εργάζονται με app developers για να αποτρέψουν στο εξής οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα. Η Google εμφανίστηκε «βαθιά προβληματισμένη» και διευκρίνισε πως ζήτησε περαιτέρω λεπτομέρειες από το BBC, ώστε να διεξαγάγει έρευνα σε βάθος, ενώ η Apple από την πλευρά της τόνισε ότι «απαγορεύει αυστηρά» την προώθηση εμπορίας ανθρώπων και εκμετάλλευσης παιδιών στις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο AppStore.

Lifo