Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας με απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, ακύρωσε μεγάλο μέρος του «μεταναστευτικού» νόμου, που ψηφίστηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2023 με τις ψήφους της δεξιάς και της ακροδεξιάς.
Με βάση την απόφαση του Συνταγματικού συμβουλίου, τα 35 από τα 86 άρθρα του νομοσχεδίου καταργούνται πλήρως ή μερικώς.
Ακυρώθηκε το μέτρο που παρέτεινε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να κατοικεί ένας μη Ευρωπαίος στη Γαλλία για να δικαιούται ορισμένα επιδόματα (οικογενειακό, στέγασης κλπ). Το μέτρο αυτό ικανοποιούσε την καθιέρωση της «εθνικής προτίμησης», κεντρική ιδεολογική θέση του προγράμματος του ακροδεξιού κόμματος (RN) της Μ. Λεπέν.
Ακυρώθηκαν επίσης η αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επανένωση οικογενειών (ο μετανάστης θα έπρεπε να κατοικεί μόνιμα στη Γαλλία επί 24 μήνες αντί για 18), η «ρήτρα επιστροφής» των ξένων φοιτητών και η κατάργηση της αυτόματης χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία.
Τα 32 από τα 35 άρθρα (από τα συνολικά 86 που ενέκρινε η Βουλή με τις ψήφους δεξιάς και ακροδεξιάς) αμφισβητήθηκαν από το συνταγματικό δικαστήριο. Μεταξύ αυτών, τριάντα δύο θεωρούνται «cavaliers législatifs» («νομοθετικοί ιππείς»), δηλαδή χωρίς επαρκή σύνδεση με το κείμενο που ψηφίσθηκε και χωρίς να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία (παράτυπη διαδικασία όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με τις τροπολογίες). Στις τελευταίες περιπτώσεις, το Συμβούλιο δεν σχολιάζει την ουσία των προτάσεων, θεωρώντας ότι αυτές μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν αντικείμενο νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Διατηρούνται πάντως ορισμένα από τα σκληρά μέτρα, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας για την απέλαση καταδικασθέντων αλλοδαπών.
Ο Zoρντάν Μπαρντελά, ο νέος πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, επέκρινε την απόφαση και την χαρακτήρισε ως ένα «πραξικόπημα των δικαστών…». Θυμίζουμε ότι η υπερψήφιση αυτού του επαίσχυντου και απάνθρωπου νομοσχεδίου είχε χαρακτηριστεί ως «ιδεολογική νίκη» της ακροδεξιάς και ξεσήκωσε εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν στους δρόμους ζητώντας την μη ψήφισή του.