Βιοαέριο και ηλεκτρισμός από πορτοκάλια

[ ARTI news / Ελλάδα / 22.03.23 ]

Ό,τι συμβαίνει στην Άρτα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας που παράγουν πορτοκάλια, το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία. Στην τελευταία, όμως, αντί να αφήνουν τα πορτοκάλια και τα άλλα εσπεριδοειδή να σαπίσουν τα κάνουν ανανεώσιμη ενέργεια. Για την ακρίβεια βιοαέριο.

 Οι πορτοκαλοκαλλιεργητές της Βαλένθια (Ισπανία) δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα ​​λόγω του ξένου ανταγωνισμού. Οι αγρότες λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρονται, αφήνουν τους καρπούς απούλητους πάνω στα δέντρα. Οι παραγωγοί παίρνουν στην τσέπη μόνο 1 σεντ ανά κιλό, ενώ ο καταναλωτής αγοράζει 1,50 ευρώ το κιλό στα ισπανικά σούπερ μάρκετ.

Η Περιφέρεια της Βαλένθια ο μεγάλος ευρωπαϊκός προμηθευτής πορτοκαλιών για περισσότερο από έναν αιώνα με την ομώνυμη ποικιλία(«valencia»), δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα πορτοκάλια της Νότιας Αφρικής, που είναι «πολύ φθηνότερα και ουσιαστικά χωρίς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους». Εκτός από τη Νότια Αφρική, στον ανταγωνισμό προστίθενται φθηνά πορτοκάλια από το Μαρόκο, την Αίγυπτο ή την Τουρκία.

Βιοαέριο από πορτοκάλια

Στην Ανδαλουσία βρήκαν μια ωραία λύση για να μην θάβουν τα πορτοκάλια. Παράγουν από αυτά βιοαέριο. Από το 2020, η δημόσια εταιρεία Emasesa και το Δημοτικό Συμβούλιο της Σεβίλλης χρησιμοποιούν νεράτζια από τις 50.000 νεραντζιές των πεζοδρομίων για να παράγουν βιοαέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγωγή γίνεται σε μια μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στα νότια της πόλης, όπου οι μηχανές «στύβουν» τα φρούτα και «χωνεύουν» το χυμό για να παράγουν μεθάνιο, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό του βιοαερίου.

Αυτή η ανανεώσιμη ενέργεια «τροφοδοτεί τα λεωφορεία της πόλης».

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Antena 3, «500 λίτρα στυμμένα πορτοκάλια» δημιουργούν αρκετό βιοαέριο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες ενός «νοικοκυριού τεσσάρων ατόμων» για πέντε ημέρες.

Πριν τα πορτοκάλια πήγαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μετατραπούν σε μαρμελάδα, ή χρησιμοποιούνταν σε αποστακτήρια, «που παράγουν αιθέρια έλαια και αρώματα», ή χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή λιπασμάτων(αυτές είναι άλλες μορφές αξιοποίησης των εσπεριδοειδών).

Αυτή η πρωτοβουλία είναι μέρος της πρωτοβουλίας του δήμου της Σεβίλλης να προσφέρει «μια δεύτερη ζωή» στα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Ο κίτρινος δράκος

Από το περασμένο φθινόπωρο, οι πορτοκαλιές της Σεβίλλης κινδυνεύουν από την εξάπλωση ενός βακτηρίου που προκαλεί την «ασθένεια του κίτρινου δράκου», που απειλεί τα εσπεριδοειδή στην Ευρώπη. Το βακτήριο «κίτρινος δράκος» εξαπλώνεται στην Ευρώπη λόγω των εισαγωγών από ΗΠΑ, Ν. Αμερική και Αφρική.
Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται από την ασιατική ψύλλα των εσπεριδοειδών (πρασίνισμα των καρπών).