Η επίθεση από τις ΗΠΑ -άμεσα ή έμμεσα- εναντίον του Τζούλιαν Άσανζ συνεχίζεται. Διοικητικό Δικαστήριο του Κίτο στο Εκουαδόρ αποφάσισε να ανακαλέσει την απόφαση για τη χορήγηση υπηκοότητας στον Τζούλιαν Ασάνζ, με το επιχείρημα ότι «έγιναν διαδικαστικά σφάλματα»!
Ο ιδρυτής των WikiLeaks, που παραμένει έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Τότε του είχε χορηγηθεί άσυλο και το 2017 του δόθηκε η υπηκοότητα της χώρας αυτής της Λατινικής Αμερικής. Αλλά η κυβέρνηση του Εκουαδόρ άλλαξε και η νέα ανακάλεσε το 2019 το άσυλο, δίνοντας παράλληλα την άδεια στην βρετανική αστυνομία να συλλάβει μέσα στην πρεσβεία τον 50χρονο δημοσιογράφο, που κατηγορούνταν για δήθεν παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του από τη δικαιοσύνη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Γιατί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διώκουν τον Άσανζ; Γιατί σε συνεργασία με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ απόκτησε έναν τεράστιο όγκο απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του WikiLeaks και άλλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας την αλήθεια και τα ψεύδη για την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον, κυρίως για τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Σε βάρος του Άσανζ έχουν ασκηθεί 18 κατηγορίες από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επιχειρηματολογεί μεταξύ άλλων πως έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πληροφοριοδοτών των ΗΠΑ! Εάν κριθεί ένοχος, ο Τζούλιαν Ασάνζ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών.
Οργανώσεις υπεράσπισης του Άσανζ σε όλο τον κόσμο τονίζουν ότι η δίωξη εναντίον του δημοσιογράφου-ερευνητή, που αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου, δημιουργεί ένα άκρως επικίνδυνο προηγούμενο που πλήττει την ελευθεροτυπία και όποιον δημοσιογράφο τολμά να κινείται έξω από τα διατεταγμένα πλαίσια των εξουσιών και των κάθε λογής συμφερόντων.