Απλά πειράματα κινητής τηλεφωνίας
[ Κώστας Κάππας / Ελλάδα / 28.02.18 ]Πήγαμε προχθές με τον πανάκριβο και ακριβέστατο (επίσημα βαθμονομημένο) μετρητή μας (ιδιοκτησίας Παν/μίου Θεσσαλίας) στο γραφείο του Απόστολου δίπλα στο Μουσείο Τσαλαπάτα στον Βόλο. Η έκθεση στην συνολική περιβαλλοντική τεχνητή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (κινητή τηλεφωνία, ραδιόφωνο, TV, μετεωρολογικοί, στρατιωτικοί δορυφόροι, ραντάρ και άλλοι σταθμοί) του φίλου μας, όπως και όλων των συναδέλφων μας στα γύρω γραφεία, ήταν περίπου 350 mV/m (εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την Φυσική, αντί για mV/m,διαβάστε “μονάδες”).
Ενημερωτικά, κάθε ακτινοβολία εκπέμπεται με την δική της συχνότητα και η επιβάρυνσή μας από αυτήν, εάν εκτεθούμε, έχει το δικό της όριο ασφαλείας, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το αυστηρότερο από αυτά, αφορά στην κινητή τηλεφωνία (ειδικά στα 800 MHz) και είναι 30100mV/m. Εάν θεωρήσουμε θεωρητικά και καταχρηστικά ότι όλες οι πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας περιορίζονται από το ίδιο εν λόγω αυστηρό όριο, η επιβάρυνση στον χώρο που μετρήσαμε ήταν περίπου 85 φορές χαμηλότερη, άρα ανάξια οποιασδήποτε ανησυχίας. Σημειώνεται ότι εάν ληφθούν υπ’ όψιν τα όρια ασφαλείας της κάθε συχνότητας ξεχωριστά, η πραγματική συνολική ακτινική επιβάρυνση είναι πολλές εκατοντάδες φορές χαμηλότερη.
Ο Απόστολος θέλησε να δει τι γίνεται όταν καλεί με το κινητό. Τοποθέτησε το κινητό του τηλέφωνο πολύ κοντά στον μετρητή και πήρε έναν τυχαίο αριθμό. Όταν η συσκευή άρχισε να καλεί, σε τακτικά μικρά χρονικά διαστήματα και για χιλιοστά του δευτερολέπτου, η ένδειξη του μετρητή έκανε ένα μικρό άλμα από τα 350 mV/m στα 3000mV/m (δηλαδή περίπου οκτώ φορές πάνω) και ξαναέπεφτε στα 350 mV/m. Όταν διέκοψε την κλήση, η ένδειξη παρέμεινε στα επίπεδα των 350 mV/m.
Καθώς ο χώρος που εργάζεται ο Απόστολος είναι χωμένος βαθιά στο σύμπλεγμα των κτιρίων που φιλοξενούν την υπηρεσία του, τα δε κτίρια περιβάλλονται από μεταλλικές κατασκευές και δεν υπάρχει στα πέριξ κεραία κινητής τηλεφωνίας (η πλησιέστερη είναι μία κεραία της COSMOTE στα ΚΤΕΛ Βόλου, σε 500 μέτρα απόσταση) ήταν προφανές γιατί υπήρχαν αυτές οι μικρές εξάρσεις. Το κινητό έψαχνε την κεραία και ανέβαζε ένταση για να την βρει.
Μόλις τελειώσαμε την συζήτηση με όσους ήταν παρόντες, ένας άλλος φίλος μας παρακάλεσε να πάμε στο κέντρο του Βόλου, στον 6ο όροφο πολυκατοικίας όπου κυριολεκτικά σε 100 μέτρα απόσταση, στην οροφή υπερκαταστήματος υπήρχε κεραία κινητής τηλεφωνίας, ορατή, χωρίς εμπόδια ενδιάμεσα και στο ίδιο ύψος με το διαμέρισμα. Εκεί έμενε οικογένεια με δύο μικρά παιδιά, η οποία ανησυχούσε για την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας της κεραίας.
Οι μετρήσεις έδειξαν 400mV/m στο σαλόνι και στο κέντρο της βεράντας και 600mV/m στην πλησιέστερη προς την κεραία άκρη της βεράντας. Οι μετρήσεις ήταν πάλι πολύ χαμηλές, 75 και 50 φορές αντίστοιχα κάτω από τα όρια ασφαλείας για την συχνότητα της κινητής τηλεφωνίαςμε το αυστηρότερο όριο (δηλαδή τα 800 ΜΗz). Μετά από μαθηματική επεξεργασία (υπολογίζοντας κάθε συχνότητα η οποία διέρχεται από το σημείο μέτρησης, ξεχωριστά), η πραγματική έκθεση ήταν πολύ χαμηλότερη των ορίων κατά 450 και 370 φορές αντίστοιχα. Τις ίδιες περίπου τιμές είχαμε μετρήσει και στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 μετά από αίτημα του Δήμου Βόλου στις γειτονικές πολυκατοικίες της ίδιας κεραίας.
Ζητήσαμε από τον πατέρα να κάνει κλήση από το τηλέφωνό του δίπλα στον μετρητή, όπως ο Απόστολος προηγουμένως. Προς έκπληξη των παρευρισκομένων, η αύξηση της έκθεσης, όπως την κατέγραψε το όργανο, ήταν μηδαμινή έως μη-μετρήσιμη. Ο λόγος; Δεν χρειάστηκε να ανεβάσει την ισχύ του το κινητό τηλέφωνο, καθώς όντας κοντά στην κεραία έστελνε και λάμβανε σήμα με ευχέρεια.
Το απλό αυτό “πείραμα” κατέληξε φυσιολογικά σε τρία συμπεράσματα:
α) Ακόμη και σε λειτουργία του κινητού σας τηλεφώνου, η συνολική ακτινική επιβάρυνση είναι αμελητέα (ιδέ συνολικές τιμές επιβάρυνσης στο γραφείο του Απόστολου και στο διαμέρισμα της οικογένειας).
β) Από όλες τις πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας οι οποίες είναι γύρω σας, όσο ισχυρές και να είναι, το προσωπικό σας κινητό τηλέφωνο σας επιβαρύνει περισσότερο κατά τη διάρκεια της κλήσης γιατί είναι σε άμεση επαφή με εσάς αλλά και πάλι είναι εντός των ορίων ασφαλείας που ορίζεται για τις συσκευές. Όταν μάλιστα η κλήση πραγματοποιείται σε χώρο με μη ικανοποιητικό σήμα τότε η έκθεση είναι μεγαλύτερη (ιδέ οκταπλασιασμός της έκθεσης, μόλις έγινε η κλήση στο γραφείο).
γ) Όσο πιο κοντά στην κεραία ευρίσκεστε, τόσο χαμηλότερη είναι η ακτινική επιβάρυνση από την κινητή συσκευή (είναι έτσι κι’ αλλιώς μηδαμινή η επιβάρυνση σε οποιαδήποτε απόσταση και επιπλέον η εγγύτητα δεν υποχρεώνει το κινητό να ανεβάσει την ισχύ του).