Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Amazon

[ ARTI news / Ελλάδα / 30.08.22 ]

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΑΜΑΖΟΝ στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν στις 5 Σεπτέμβρη, εκφράζει με μήνυμά του το ΠΑΜΕ.

Όπως τονίζει «οι εργαζόμενοι στην ΑΜΑΖΟΝ, όπως και οι εργαζόμενοι πολλών ακόμη πολυεθνικών στις ΗΠΑ, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα βάρβαρο εργασιακό περιβάλλον, που εκσυγχρονίζει τις μεθόδους εκμετάλλευσης οδηγώντας τους εργαζόμενους στον μεσαίωνα. Μάλιστα, οι πολυεθνικές, για να αντιμετωπίσουν την αυτονόητη αγανάκτηση των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας, δαπανούν εκατομμύρια κάθε χρόνο σε εταιρείες “σπασίματος συνδικάτων”, εκστρατείες παραπληροφόρησης και εκφοβισμών, αλλά και τον ρόλο εξαγορασμένων συνδικάτων και συνδικαλιστών για να αμαυρώσουν και να επιτεθούν στις αξίες και την δύναμη της συλλογικής οργάνωσης και δράσης, στην σημασία της οργάνωσης στα συνδικάτα. Να καλλιεργήσουν τον ατομισμό, την απογοήτευση και την μοιρολατρία.

Όπως γράφαμε στις 28 Μαρτίου στο artinews.gr*: Παντού στη Νέα Υόρκη, η Amazon έχει καλύψει τους τοίχους με πανό που γράφουν «Ψήφισε Όχι», ενώ παράλληλα οργανώνει «εβδομαδιαίες συναντήσεις με παρουσιάσεις κατά των συνδικάτων στις οποίες οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να παρευρεθούν». 

Η Amazon δαπάνησε εκατομμύρια δολάρια για να αποτρέψει τις προσπάθειες των εργαζομένων της να κάνουν συνδικάτο στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες. Παρά τις σφοδρές πιέσεις και τις ενέργειες της εταιρείας, όμως, οι εργαζόμενοι σε εγκαταστάσεις της Amazon στο Στάτεν Άιλαντ ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της δημιουργίας σωματείου.

Ένας υπάλληλος της Amazon δήλωσε ότι «Παντού βομβαρδιζόμαστε με αντισυνδικαλιστική προπαγάνδα».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο που ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθεί να ματαιώσει τη δημιουργία σωματείου.

Εκτός από την αντεργατική πολιτική, η «δημοκρατία» του Τζο Μπάιντεν και των άλλων δυτικών «δημοκρατιών» ασκούν μια πολιτική εντατικοποίησης της εργασίας και αυστηρής και διαρκούς επιτήρησης των εργαζομένων. Τον Νοέμβριο του 2021, όπως γράφει η γαλλική μηνιαία εφημερίδα Le Monde Diplomatique, η Claire, στέλεχος σε εταιρεία logistics στη Γαλλία, έλαβε ένα απειλητικό email από τους ανωτέρους της. Σ’ αυτό αναφέρονταν οι «φθίνοντες δείκτες απόδοσης» που απαιτούν «ορισμένη επαγρύπνηση». Όπως χιλιάδες υπάλληλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η νεαρή γυναίκα εργαζόταν τις περισσότερες φορές από το σπίτι. Από τον πρώτο εγκλεισμό, ο εργοδότης της επέβαλε το Desk Time, μια εφαρμογή που υπόσχεται να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 30%! "Κάνοντας κάποια σχετική έρευνα στο Διαδίκτυο, κατάλαβα γρήγορα ότι ήταν ένας τρόπος να αυτοματοποιήσουν την παρακολούθηση της δραστηριότητάς μας και να μας μετατρέψουν σε άγρια θηρία», είπε η Claire. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον Vanson Bourne, το 63% των γαλλικών εταιρειών χρησιμοποιούν τώρα μια ολόκληρη σειρά τεχνολογιών για την παρακολούθηση των εργαζομένων τους… 

 

*http://artinews.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-amazon.html