Αθ. Πόραβος: Να σώσουμε τα πέτρινα γεφύρια

[ ARTI news / Ελλάδα / 28.03.22 ]

Μπορούμε να σώσουμε τα γεφύρια;

Μπορούμε να σώσουμε τον λαϊκό μας πολιτισμό;

Ευτυχήσαμε σαν χώρα να έχουμε πολλά και σημαντικά έργα λαϊκής γεφυροποιίας.

Τα γεφύρια που στέκονται σαν υπέροχα γλυπτά γεφυρώνουν πολλά ποτάμια. Διευκολύνουν την επικοινωνία σε δύσκολους καιρούς. Γίνανε χώρος να διαβούν πάνω τους διαφορετικοί πολιτισμοί, βοήθησαν τις εμπορικές συναλλαγές. Έγιναν σταθερή στράτα και ασφαλής για τους διαβάτες, όταν αγρίευαν τα ποτάμια.

Διαθέτουμε πολλά μονότοξα, δίτοξα, πολύτοξα αριστουργήματα εκπληκτικής ομορφιάς και τεχνικών πλεονεκτημάτων.

Μα έμειναν προίκα από τους πολλούς γεφυράδες (κιουπρουλήδες), μας έμεινα παρακαταθήκη πολιτισμού.

Θα τα αφήσουμε να χαθούν;

Θα επιτρέψουμε να καταστραφούν;

Θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να ξαναζωντανέψουν; Να μας δείξουν τη μεγαλοπρέπειά τους και τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν με την διευκόλυνση του διάβα τους;   

Η 28η του Μάρτη καθιερώθηκε σαν μέρα επίδειξης από μας πρακτικού ενδιαφέροντος για τη σωτηρία τους. Θα τιμήσουμε αυτή τη μέρα, κάνοντας μικρές και μεγάλες δράσεις, συμβολικές τους ενδιαφέροντός μας γι’ αυτά.

Στο Γραμματικό υπάρχει ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Βρίσκεται στην Περιφέρεια Αττικής. Όσοι μπορούν και όσοι θέλουν, δίνεται η δυνατότητα μιας μικρής δράσης πάνω σ’ αυτήν τη γέφυρα. Συμβολικά για όσους νοιώθουν την ανάγκη και το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για τη διατήρηση, φροντίδα και ύπαρξη των γεφυριών.

Μπορούμε να επικεντρώσουμε τη δράση μας και το ενδιαφέρον για όποιο γεφύρι κινδυνεύει άμεσα. Να πιέσουμε τους τοπικούς άρχοντες να αναλάβουν δράση και να βοηθήσουμε με την τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αφού εξασφαλιστεί άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού όπου ανήκουν.

Να βρουν δουλειά νέοι τεχνίτες ντόπιοι.

Να μάθουν εργασίες αναστήλωσης γεφυριών και να συνεχιστεί η παράδοση.

Αθανάσιος Πόραβος

*Η φωτογραφία είναι του Θ. Πόραβου