Μετά τη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της ΕΒΕ, την καθιέρωση ποινής οικονομικού στραγγαλισμού 20% επί της χρηματοδότησης των ΑΕΙ ανάλογα με την αξιολόγησή τους, η υπουργός Παιδείας Κεραμέως έρχεται τώρα να επιβάλλει το κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων της περιφέρειας, δήθεν ως μέτρο εξορθολογισμού και προσαρμογής στην "πραγματικότητα", την οποία όμως η ίδια δημιούργησε. Η κατάργηση ή η συγχώνευση και μετακίνηση πανεπιστημιακών σχολών της περιφέρειας, εκκινεί από την ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης για «λιγότερο κράτος» και την άποψη ότι η δημιουργία των σχολών έγινε με «ρουσφετολογικά» κριτήρια. Λόγω αυτής της αντίληψης σχολές της Άρτας (σχολή μουσικής) και της Πρέβεζας (σχολή Λογιστικής) κινδυνεύουν να μετακινηθούν στα Ιωάννινα. Το ίδιο συμβαίνει στη Μακεδονία αλλά και στην Αθήνα. (Στο θέμα αναφέρεται και ο Μ. Κοττάκης σήμερα στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Σκέρτσου στο φόρουμ των Δελφών. Ο δημοσιογράφος που έχει πηγές στο εσωτερικό της κυβέρνησης μιλάει για επιτάχυνση των καταργήσεων, μετακινήσεων και συγχωνεύσεων σχολών, τον τελευταίο χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.).
Ήδη, «Λουκέτο» έβαλε σήμερα η Σχολή Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετά από απόφαση της γενικής της συνέλευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικείμενες συγχωνεύσεις. Φαίνεται ότι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, χωρίς να έχει δημοσιοποιήσει τίποτα σχετικά, έχει κάνει πρόταση στο ΥΠΑΙΘ σχετικά με τη σχολή, η οποία αντιδρά έντονα και ζητά την ανάκλησή της. Ερώτημα είναι για ποιόν λόγο οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ δεν έχουν κάνει καμία απολύτως ενημέρωση για το ζήτημα το οποίο αρχίζει να αναδεικνύεται μέσω αντιδράσεων, ενώ καθημερινά αποστέλλουν ενημερωτικά μέιλ με τις δραστηριότητες των πρυτανικών αρχών.
Αντίθετα με το ΕΚΠΑ, του οποίου η Σύγκλητος φέρεται να ελέγχεται από την Κεραμέως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ανακοίνωσή της προ ημερών τόνισε ότι «δεν συντρέχει κανένας ακαδημαϊκός λόγος για την κατάργηση ή τη συγχώνευση Τμημάτων του Πανεπιστημίου», απαντώντας έτσι απολύτως αρνητικά στο αίτημα της υπουργού να καταθέσουν οι πρυτάνεις προτάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων στα ιδρύματά τους. Η Σύγκλητος αναφέρεται στα πραγματικά προβλήματα των Πανεπιστημίων, κάνοντας λόγο για « υποστελέχωση σε διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό και τη συνεχή υποχρηματοδότηση των πιο βασικών και ανελαστικών δαπανών, όπως το κόστος της ενέργειας, της συντήρησης κτιρίων και ερευνητικών υποδομών, καθώς και της καθημερινής λειτουργίας εργαστηρίων και κλινικών μαθημάτων. Επιπλέον, επισημαίνονται τα διαρκή προβλήματα που αφορούν στη φοιτητική μέριμνα». Η στέγαση των φοιτητών στις Πανεπιστημιουπόλεις Α΄ και Β΄ Ιωαννίνων, της Άρτας και της Πρέβεζας παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών των φοιτητών. Αλλά η κυβέρνηση και η κα. Κεραμέως δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η συρρίκνωση των ΑΕΙ και η μείωση της δυνατότητας πρόσβασης σ’ αυτά με σκοπό την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.