Το μεσημέρι του Σαββάτου «διαφαινόταν η προοπτική της πολεμικής σύγκρουσης δύο ρωσικών στρατών για τον έλεγχο της Μόσχας, με πιθανές σεισμικές συνέπειες για το μέλλον της χώρας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υπόλοιπο κόσμο», γράφει η εφημερίδα The Times.
Ο Ευγένι Πριγκόζιν, ένας επιχειρηματίας της εστίασης στην Αγία Πετρούπολη και «μικροεγκληματίας που είχε αυγκεντρώσει εξαιρετική εξουσία χάρη στην υποστήριξη του Πούτιν, δήλωσε ότι διατάσσει τα στρατεύματά του (της ομάδας Βάγκνερ) να σταματήσουν την πορεία τους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.
Έτσι οι 25.000 μισθοφόροι της Βάγκνερ που ήταν καθ' οδόν προς τη Μόσχα (απείχαν 200 χιλιόμετρα), αποφασισμένοι να ανατρέψουν τον Πούτιν, επέστρεψαν στα στρατόπεδά τους, ενώ ο επικεφαλής τους κατέφυγε στην Λευκορωσία.
Διακηρύξεις του τύπου πηγαίνουμε «μέχρι το τέλος» για να «πεθάνουμε» προκειμένου να «ελευθερώσουμε τον ρωσικό λαό», που έκανε το βράδυ της Παρασκευής ο Πριγκόζιν έμειναν κούφια λόγια, αφού όπως έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Telegram «επιστρέφουμε στα στρατόπεδα».
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωνε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ του επικεφαλής της Βάγκνερ και του Κρεμλίνου, με διαμεσολαβητή τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο και η οποία προβλέπει την εξορία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και την άρση των κατηγοριών εναντίον του.
Όσο για τους άνδρες του, ούτε αυτοί θα διωχθούν, ενώ όσοι δεν συμμετείχαν στην εξέγερση θα μπορούν «να υπογράψουν σύμβαση με το Υπουργείο Άμυνας» για την ενσωμάτωσή τους στο ρωσικό στρατό, αναφέρει το πρακτορείο Tass.
Έτσι, το βράδυ, η ομάδα Βάγκνερ αποχώρησε από το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στο Ροστόφ, το οποίο είχε καταλάβει.
Τελικά, ο πανίσχυρος πολέμαρχος Πριγκόζιν μετατράπηκε σε άνδρα που ζει με δανεικό χρόνο σε μια ξένη χώρα, περιμένοντας την αναπόφευκτη τιμωρία του από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζουν οι αναλυτές.
Αλλά το ερώτημα που εξακολουθεί να τίθεται είναι γιατί ο Πριγκόζιν ξεκίνησε αυτό το πραξικόπημα και γιατί απέτυχε τόσο γρήγορα; Ένα σενάριο είναι ότι ο Πριγκόζιν είχε συμμάχους στη Μόσχα που του υποσχέθηκαν να τον υποστηρίξουν αλλά υπαναχώρησαν ή ήταν λιγότεροι από το αναμενόμενο, ή δεν υπήρξαν ποτέ. Ο Πριγκόζιν, τελικά, αποδείχθηκε ένας βίαιος, αλαζονικός και παρορμητικός άνθρωπος που μπορεί κάλλιστα να ξεκίνησε αυτή την περιπέτεια από υπερβολική αυτοπεποίθηση, σημειώνουν οι παρατηρητές.
Η εξέγερση οπερέτα μπορεί να σταμάτησε γρήγορα αλλά έπληξε την εικόνα του Βλ. Πούτιν και ανέδειξε την ευθραυστότητα της εξουσίας του, σημειώνουν οι New York Times.
«…η εξέγερση του Πριγκόζιν είναι η πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος στη Ρωσία εδώ και τριάντα χρόνια, (και) αποδυναμώνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της αντεπίθεσης των στρατευμάτων του Κιέβου», προσθέτει η El País.
«Αυτές οι 24 ώρες σύγχυσης, πανικού και κενού εξουσίας θα παραμείνουν στην ιστορία του καθεστώτος Πούτιν ως σημείο χωρίς επιστροφή», και «η Ρωσία εμφανίζεται ως μια χώρα όπου ένας ηγέτης μισθοφόρων, ο Πριγκόζιν, που είναι επιχειρηματίας στον τομέα της εστίασης στην Αγία Πετρούπολη και χωρίς να κατέχει κανέναν επίσημο βαθμό στη στρατιωτική ιεαρχία, μπορεί να υποκινήσει πραξικόπημα, να εκστρατεύσει με τους άντρες του εναντίον της Μόσχας, και να βγει αλώβητος», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα La Stampa.
Κατά τα άλλα ισχύουν οι επισημάνσεις του Πέτρου Παπακωνσταντίνου που αναδημοσιεύουμε σε προηγούμενο κείμενο στο artinews.