Ένα βιβλίο μας δείχνει πως πρέπει να είναι η αληθινή δημοσιογραφία.
Μία βιογραφία μας αποκαλύπτει τον εφευρέτη της αντάρτικης δημοσιογραφίας κατά τη δεκαετία του 1930, τότε που η άνοδος του ναζισμού (όπως η άνοδος της ακροδεξιάς σήμερα) αντιμετωπίζονταν από τα συστημικά ΜΜΕ με συνένοχη σιωπή.
Ο νεαρός ανταποκριτής των Times στη Νέα Υόρκη, ο Κλοντ Κόκμπερν παραιτήθηκε το 1932, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σιωπή της εφημερίδας του, όπως και πολλών άλλων μέσων ενημέρωσης, απέναντι στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη.
Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, ο Κλοντ ξεκίνησε με επιτυχία το 1933 το The Week, ένα ενημερωτικό δελτίο που κατήγγειλε την εφησυχασμό των βρετανικών πολιτικών και μιντιακών ελίτ απέναντι στο ναζιστικό καθεστώς.
Το δελτίο έγινε ο εφιάλτης της καθεστηκυίας τάξης.
Ένας από τους γιους του Κλοντ, ο Πάτρικ Κόκμπερν, κι αυτός σπουδαίος δημοσιογράφος, ανατρέχει στην δημοσιογραφική πορεία του πατέρα του, αντλώντας υλικό από τα έγγραφα της MI5, της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών που τον κατασκόπευε.
Ο Πάτρικ μας παρουσιάζει το πορτρέτο του πατέρα του ως ενός άνδρα πεπεισμένου ότι μια εφημερίδα έχει νόημα μόνο αν παρέχει στους αναγνώστες της ένα «όπλο πολέμου ενάντια στους ισχυρούς».
Ο Κόκμπερν συμμετείχε σε όλους τους αντιφασιστικούς αγώνες του Μεσοπολέμου, ιδιαίτερα στην Ισπανία, όπου αντιτάχθηκε στον Τζορτζ Όργουελ, τον οποίο θεωρούσε «υπερβολικά αντισοβιετικό».
Για τον συγγραφέα Γκράχαμ Γκριν, ο Κόκμπερν ήταν ο μεγαλύτερος Βρετανός δημοσιογράφος του 20ού αιώνα .
(Από σημείωμα του Μαξιμιλιέν Αρβελαίζ στην Le Monde Diplomatique)
Ο Κλοντ Κόκμπερν και η εφεύρεση της αντάρτικης δημοσιογραφίας
Πάτρικ Κόκμπερν
Verso, Λονδίνο, 2024, 320 σελίδες