Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για βασανισμούς προσφύγων

[ ARTI news / Κόσμος / 30.03.23 ]

Οι ευρωπαϊκές χώρες καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο σε παράνομες απωθήσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο, αλλά και σε βασανισμούς σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) εντόπισε «ξεκάθαρα σημάδια σωματικής κακομεταχείρισης» εναντίον ατόμων που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ξυλοκοπήθηκαν με τα χέρια, με ρόπαλα, όπλα, ξύλα ή κλαδιά, από αστυνομικούς ή συνοριοφύλακες που συχνά αφαιρούσαν τις ταυτότητες ή τα διακριτικά τους (για να μην ταυτοποιούνται), ανέφερε η επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της. Οι άνθρωποι που μετακινούνταν υπόκεινται σε απωθήσεις, απελάσεις από τα ευρωπαϊκά κράτη, είτε από ξηρά είτε από τη θάλασσα.

Η έκθεση δεν κατονομάζει καμία χώρα(γιατί άραγε;), αλλά ο Άλαν Μίτσελ, πρόεδρος της CPT, δήλωσε ότι έχουν ερευνήσει «πολλές εκατοντάδες» περιπτώσεις απωθήσεων τα τελευταία χρόνια σε όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές προς την Ευρώπη. Η επιτροπή επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, τη Μάλτα και την Ιταλία για να αξιολογήσει τις μεταναστευτικές πολιτικές...

Τα πορίσματα της επιτροπής αντιτίθενται κατηγορηματικά στον επίσημο ισχυρισμό πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ότι δεν λαμβάνουν χώρα παράνομες επαναπροωθήσεις και απωθήσεις.

«Οι εκθέσεις της CPT βασίζονται σε γεγονότα που βρέθηκαν κατά τις επισκέψεις μας», είπε ο Μίτσελ. 

Η τελευταία έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια «αυξανόμενη καταφυγή σε απωθήσεις τα τελευταία χρόνια… από κρατικούς παράγοντες».

Η επιτροπή δε, καλεί τα κράτη να διασφαλίσουν την ανεξάρτητη παρακολούθηση των συνόρων.

Η έκθεση έρχεται τη στιγμή που οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη επιδιώκουν να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορα. Η ΕΕ που επικρίνεται από την επιτροπή κατά των βασανιστηρίων, δεσμεύτηκε πρόσφατα να χρηματοδοτήσει περισσότερες κάμερες, drones και παρατηρητήρια στα εξωτερικά της σύνορα. Για την χρηματοδότηση αυτή μίλησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαλώντας ευρωβουλευτή που ζήτησε τη μη χρηματοδότηση του φράχτη του Έβρου. Για τις παράνομες απωθήσεις και τα βασανιστήρια που αναφέρει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης τι έχει να πει άραγε ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί του;   

 

*Πληροφορίες από The Guardian

Φωτογραφία αρχείου από πρόσφυγες στον Έβρο τους οποίους οι "αρχές" ξεγύμνωσαν