Le Monde: Η ιδεολογική επίθεση της άκρας δεξιάς στον Μάη του 68

[ ARTI news / Κόσμος / 30.09.18 ]

Μέσω των χρονικογράφων όπως ο Eric Zemmour και ωθούμενη από ένα βαθύτερο κίνημα, η άκρα δεξιά έχει επιβληθεί στη μάχη των ιδεών, προωθώντας μία αντι-φιλελεύθερη και αντι-68 σκέψη εξηγεί ο επικεφαλής του τμήματος Debats της Le Monde, Nicolas Truong.

Μια μεγάλη στροφή έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη σκηνή των ιδεών. Μια ιδεολογική κατολίσθηση με σκοπό την προετοιμασία μιας πολιτικής ανατροπής. Γιατί η «αντι-φιλελεύθερη» αντεπανάσταση δεν πραγματοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια των εκλογικών ανατροπών. Εγκαθίσταται επίσης στο πεδίο της σκέψης. Έτσι, η άκρα δεξιά επιβάλλεται στη μάχη των ιδεών, και η «αντι-68 σκέψη» έχει το πάνω χέρι, λέει ο φιλόσοφος Serge Audier. «Ο άνεμος φυσάει προς τα δεξιά», διαπιστώνει η φιλόσοφος Elisabeth Badinter, με αφορμή το κίνημα κατά των αμβλώσεων και εκείνων της Διαδήλωσης «για όλους», που συνενώθηκαν στην «ιερή συμμαχία των αντιδραστικών» (Le Monde 13 Απριλίου, 2018).

Αυτή η μεγάλη ώθηση λαμβάνει τη μορφή της «μεγάλης επιστροφής», λέει ο καθηγητής στο College de France, Pierre Rosanvallon στην «Πνευματική και πολιτική μας ιστορία - 1968-2018» (Seuil). Πρόκειται για μία ανατροπή των αξιών του προοδευτισμού που  βασίζεται στην «αντι-φιλελεύθερη ολοκλήρωση» (η επέκταση των ατομικών δικαιωμάτων συνδέεται με τη βασιλεία του άνευ ορίων καταναλωτικού ατομικισμού), μια επίθεση, προσανατολισμένη πάνω στην «εξύψωση του αυθύπαρκτου λαού», τον οποίο οι ελίτ περιφρονούν απεριόριστα, ένας εννοιολογικός ανταρτοπόλεμος που αντιμετωπίζει με μία εμμονική κριτική τον Μάη του 68 ως «προωθητικό γεγονός». Χωρίς να ξεχνάει, επιπλέον, την «ριζοσπαστικοποίηση της απέχθειας», που κυριαρχείται από μία γλωσσική υπερτροφία – όπου ανακατεύει τον φιλελευθερισμό με την παιδαγωγική στον "ολοκληρωτισμό". Έτσι, από τον Μάουρα μέχρι τον Γκράμσι, οι αναφορές αυτών των αντιδραστικών συμφύρουν τους καθεστωτικούς Καθολικούς μαζί με τους επαναστάτες κομμουνιστές!

Έτσι, υπερβαίνονται οι διαχωριστικές γραμμές! Αυτός είναι ο λόγος που μπορούμε να συναντήσουμε στην νέα ακροδεξιά βιβλιογραφία "μια δεξιά σκέψη διατυπωμένη με μια γλώσσα αριστερή"!

Πληροφορίες Le Monde