Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα πάει στην 28η σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι. Έχει να διαχειριστεί τον πόλεμο στη Γάζα ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Οι χώρες που συναντώνται στο Ντουμπάι άρχισαν ήδη να διαπραγματεύονται ένα πρώτο έγγραφο εργασίας που εκκινεί από την απλή απαγόρευση νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και καταλήγει στην σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.
Την πρώτη μέρα της COP28 ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός ταμείου βοήθειας για τις χώρες που έχουν ήδη πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γερμανία έχουν υποσχεθεί να συνεισφέρουν 100 εκατομμύρια δολάρια στο ταμείο, το Ηνωμένο Βασίλειο 50 εκατομμύρια, οι Ηνωμένες Πολιτείες 17 και η Ιαπωνία 10. Αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερα από 250 εκατομμύρια δολάρια συνολικά, αλλά «θα χρειαστούν ακόμα δισεκατομμύρια δολάρια για να επιτύχει τους στόχους του» το ταμείο, γράφει η εφημερίδα The Hindu. Το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ υπολόγισε ότι το ποσό της ζημίας από την κλιματική αλλαγή ανέρχεται σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο το 2022! Μάλιστα, ορισμένες φτωχές χώρες έχουν χάσει περισσότερο από το 8% του ΑΕΠ τους.
Όπως διαπιστώνει κανείς ο στόχος δεν είναι η αντιμετώπιση των αιτιών της κλιματικής κρίσης, αλλά η αποζημίωση των φτωχών χωρών που υφίστανται τις συνέπειες της. Εμβαλωματικό συνεπώς το μέτρο με στόχο να ανασχέσει το κύμα εξόδου των «κλιματικών προσφύγων» από τις χώρες του Τρίτου Κόσμου προς τις χώρες της Δύσης.
Γενικά, όλοι οι ηγέτες αναγνωρίζουν το πρόβλημα και εκδηλώνουν τις καλές προθέσεις τους. Αλλά περιμένουμε να δούμε αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις 12 Δεκεμβρίου θα μετατραπούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν. Γιατί όπως αναρωτήθηκε η Πρόεδρος της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα: «Η ανθρωπότητα κάνει μεγάλα βήματα προς την άβυσσο. Πόσες ακόμα COP χρειαζόμαστε για να το αποφύγουμε;».