Τα κινητά μας είναι κόκκινα από το αίμα παιδιών-σκλάβων

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 26.03.23 ]

Το βίντεο στο τουίτερ είναι συγκλονιστικό. Ένα ορυχείο στο Κονγκό έχει καταρρεύσει και εργάτες προσπαθούν με τα χέρια να απεγκλωβίσουν τους συναδέλφους τους. Μου θύμισε για μία ακόμα φορά το άρθρο που έγραψε τον Δεκέμβριο του 2016 ο Κώστας Κάππας στο artinews.gr  με τίτλο: «Σφάζουν μαύρα ανθρωπάκια για να έχουν PlayStation άσπρα ανθρωπάκια».

Πρόσφατα εκδόθηκε ένα βιβλίο με τίτλο «κόκκινο κοβάλτιο», και με την αφορμή της έκδοσης παρουσιάστηκε το ανατριχιαστικό βίντεο από ένα βιομηχανικό ορυχείο κοβαλτίου στο Κονγκό, στο οποίο εργάζονται 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά-σκλάβοι (ακόμα και 4 ετών) στριμωγμένοι σε ένα λάκκο, σφυροκοπώντας με το καλέμι και αναπνέοντας τοξικές αναθυμιάσεις χωρίς κανέναν εξοπλισμό ασφαλείας. 

Τελικά, η δουλεία μπορεί να έχει καταργηθεί πριν από αιώνες, αλλά είναι ακόμα σε ισχύ.

«Υπάρχει αίμα σ’ αυτή τη συσκευή» λέει ο ακτιβιστής Mark–Olivier Herman κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο «γιατί τα κινητά σας τηλέφωνα περιέχουν μικρά ηλεκτρονικά κυκλώματα που δεν θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία χωρίς το ορυκτό που λέγεται κολτάνιο».

Αυτή είναι η περίφημη «πράσινη» ενέργεια που διαφημίζουν οι καπιταλιστές ως διέξοδο από την περιβαλλοντική κρίση. Στην πραγματικότητα είναι «κόκκινη ενέργεια» αφού είναι βαμμένη με το αίμα μικρών παιδιών-σκλάβων.

Ένοπλες συμμορίες και πολυεθνικές

Τον Απρίλιο του 2001, μία επιτροπή του ΟΗΕ αποκάλυψε τις σχέσεις μεταξύ του εμπορίου κολτανίου και των εισαγωγών παράνομων όπλων στην περιοχή. Πάνω από 22 χρόνια αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η μαζική παρουσία των ένοπλων ομάδων καθιστά εντελώς ανασφαλή τη ζωή στην περιοχή. Οι τοπικές συμμορίες επιβάλλουν φόρους στους κατοίκους, βάζουν ανήλικα παιδιά να δουλεύουν στα ορυχεία  και βεβαίως τρομοκρατούν . 

Μ’ αυτές τις ένοπλες συμμορίες συναλλάσσονται οι μεγάλες δυτικές εταιρείες: Bayer, Nokia, Samsung, LG και πολλές άλλες, που αγοράζουν κοβάλτιο, κολτάνιο κ.ά., και πωλούν όπλα.

Παρότι "Κάθε ορυχείο έχει την ηλεκτρονική υπογραφή του", οι πολυεθνικές ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την πηγή της εκμετάλλευσης των μικρών παιδιών αλλά και χιλιάδων ανθρακωρύχων που εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με ελάχιστα χρήματα.  

Αυτή η τραγωδία λαμβάνει χώρα μέσα στη σιωπή. Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης δεν μιλούν. 

Ο Δανός Frank Piasecki Poulse βιντεοσκόπησε την εργασία των ανηλίκων στην περιοχή του Κίβου. Στη συνέχεια πήγε στα κεντρικά γραφεία της Nokia στο Espoo ( Φινλανδία)  και προσπάθησε να πάρει απαντήσεις για το θέμα. Τελικά του είπαν ότι η Nokia γνωρίζει το πρόβλημα από το 2001. Αλλά ο όμιλος δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πλήρη διαφάνεια γιατί αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά του!

Από αυτή την κόλαση, για την οποία έχουν πρωταρχική ευθύνη οι Δυτικοί και οι εταιρείες τους (ηλεκτρονικών ειδών αλλά και όπλων), κάποιοι ντόπιοι βρίσκουν το σθένος να αποδράσουν. Όσοι επιλέγουν το δρόμο της Λιβύης πέφτουν στα χέρια των εκεί επίσης χρηματοδοτούμενων από τη Δύση ένοπλων συμμοριών και καταλήγουν στα σκλαβοπάζαρα, στα σίδερα, μαστιγώνονται, βιάζονται ή εκτελούνται. Κάποιοι διαλέγουν το δρόμο της Τουρκίας και του Αιγαίου...

 

*Το κοβάλτιο είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων κυρίως αλλά και οποιαδήποτε σημαντική αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια. 

*Το Κολτάνιο είναι μαύρο μεταλλικό ορυκτό από το οποίο εξάγονται τα στοιχεία Νιόβιο και Ταντάλιο. Το Ταντάλιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών σε ηλεκτρονικά προϊόντα, τουρμπίνες και ιδίως στην παραγωγή κινητών τηλεφώνων.

-Το βίντεο που δημοσιεύουμε είναι αρχείου