Λιβύη: Οι βιαστές και οι βασανιστές πληρώνονται από την ΕΕ

[ ARTI news / Κόσμος / 22.01.22 ]

Τον Δεκέμβριο του 2021, το πλοίο έρευνας και διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Geo Barents, διέσωσε 558 πρόσφυγες σε οκτώ διασώσεις σκαφών που βρίσκονταν σε κίνδυνο στην Κεντρική Μεσόγειο.

Πολλοί από τους πρόσφυγες υπέστησαν άγριες βιαιοπραγίες και σεξουαλική βία στα κέντρα κράτησης(φυλακές) της Λιβύης. Τις φυλακές αυτές τις χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους ανθρωποφύλακες που βασανίζουν, βιάζουν και σκοτώνουν τους εκπαίδευσε και τους εξόπλισε η ΕΕ! 

Η Ευρώπη που κόπτεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια Υποκρίτρια που κάνει τα στραβά μάτια στις ένοπλες συμμορίες, τους βασανισμούς, τους βιασμούς και το εμπόριο σκλάβων.

«Υπέφερα πολύ στη Λιβύη», λέει η Aissatou, μια 21χρονη γυναίκα από το Καμερούν. «Όταν μπήκα στη Λιβύη, δεν είχα ουλές. Τώρα, όλο μου το σώμα είναι καλυμμένο με ουλές».

Η Αissatou ήταν σε γυναικείες φυλακές, όπου οι φρουροί πάντα βίαζαν τα κορίτσια. Αρκετοί επιζώντες που διασώθηκαν από το Geo Barents τον Δεκέμβριο του 2021 αποκάλυψαν ότι βίωναν σεξουαλική βία. Πολλοί είχαν βιώσει αυτή την κακοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Aissatou ήταν μεταξύ αυτών που βίωσαν σεξουαλική βία, ενώ κρατούνταν από διακινητές σε μεγάλες αποθήκες κοντά στη θάλασσα. «Οι διακινητές, μας βιάζουν στις αποθήκες. Αν αρνηθείς, σε απειλούν με το ξίφος... δεν έχεις επιλογή».

Ο Ahmed(τα ονόματα είναι αλλαγμένα), 17 ετών, από μια αφρικανική χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής, ήταν μάρτυρας βιασμού ενώ βρισκόταν στη φυλακή στη Λιβύη. «Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν... για τις γυναίκες είναι δύσκολο. Οι Λίβυοι άνδρες θα πάρουν μια γυναίκα (από τη φυλακή) και θα επιστρέψει άρρωστη, χωρίς ιατρική βοήθεια».

Ο Ahmed λέει ότι στη Λιβύη, ήταν αδύνατο για τους επιζώντες να μιλήσουν για αυτές τις φρικτές εμπειρίες ή να ζητήσουν βοήθεια φοβούμενοι αντίποινα: «Αν μιλήσεις, σκοτώνουν εσένα ή τη γυναίκα.»

Μια μέρα, αρκετές από τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Aissatou, κατάφεραν να βγουν από τη φυλακή. «Όταν [οι φρουροί] είδαν ότι τα κορίτσια δραπέτευαν, πήραν ό,τι μπορούσαν – σιδερένιες [μπάρες], όπλα– για να μας χτυπήσουν. Τότε ήταν που ένας φύλακας με μαχαίρωσε στο στήθος. Με μεταλλικό σωλήνα», λέει.

Οι βιαστές και οι βασανιστές πληρώνονται από την Ευρώπη. Τι δεν καταλαβαίνεις;

*Στη φωτογραφία βιασμένες προσφυγοπούλες