Όταν ακούς μεταρρύθμιση να τρέχεις

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 20.01.23 ]

Δύο εκατομμύρια Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που επιβάλει ο Μακρόν. «Όλοι (εκτός των δημοσιογράφων) έχουν πλέον καταλάβει ότι η «μεταρρύθμιση» είναι η κωδική λέξη για την «εξυπηρέτηση του κεφαλαίου»», γράφει η Le Monde diplomatique. Και συνεχίζει: Όμως «Η «μεταρρύθμιση» δεν είναι απλώς μια κωδική λέξη, είναι μια κάλυψη. Διότι είναι αυτονόητο ότι κανένας από τους πραγματικούς σκοπούς των «μεταρρυθμίσεων» δεν θα άντεχε ούτε στιγμή να εκτεθεί στο φως».

Ακόμα κι από την Ισπανία, η συντηρητική εφημερίδα El Mundo δεν διστάζει να αναφέρει «ένα κύμα αγανάκτησης κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν».

Όμως «…το κεφάλαιο μπορεί να βασιστεί σε μια ολόκληρη κατώτερη τάξη διανοουμένων λακέδων, μέτριων αρθρογράφων… πουλημένων οικονομολόγων…» για να καταστήσουν την «μεταρρύθμιση», μια διαταγή χωρίς αιτία και λόγο, έναν αυτοσκοπό:Γιατί μεταρρύθμιση; Γιατί έτσι.

Γιατί το κεφάλαιο έχει ανάγκη από κεφάλαια, από άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, έχει ανάγκη από πρεκάριους, θέλει κέρδη κέρδη κέρδη,

και ζητάει αίμα, σαν εκείνο το αρχαίο ξόανο που έπινε το νέκταρ από το κρανίο των δολοφονημένων…