Ο ρατσισμός στον καιρό του Μεγάλου Φόβου

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 13.04.20 ]

Οι «μαύροι άνθρωποι»[1] είναι εδώ για να εκμεταλλευθούν πολιτικά τον Μεγάλο Φόβο. Είναι αυτοί που έλεγαν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα «μολύνουν» τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι οι ίδιοι που τώρα διαδίδουν ότι ο Ερντογάν «Πανικόβλητος μας στέλνει μετανάστες με κορωνοϊό…»(Εστία, 13.4.2020), ότι «μαζεύει στα παράλια λαθρομετανάστες (ασθενείς)! Και ετοιμάζεται να τους στείλει μαζικά στα νησιά»(Δημοκρατία, 13.4.2020). Επικαλούνται μάλιστα «… επείγουσα ενημέρωση της ΕΥΠ». Είχε προηγηθεί το «Μακελειό», που σήμερα επεκτείνει το στόχο του και στους «γύφτους», καθώς όπως γράφει «Ο εφιάλτης ξεχύνεται από τα τσαντήρια»(13.4.2020 ηλεκτρονική έκδοση)! Τα έντυπα που εκκολάπτουν τον ρατσισμό δηλώνουν παρόντα ακόμα κι αυτή τη στιγμή. Δείχνουν ως φορείς της «μόλυνσης» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες καθώς και τους Ρομά, αυτοί οι οποίοι, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν με "ιερό φανατισμό" τον μαζικό εκκλησιασμό!

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί για το αν υπήρξε όντως ενημέρωση από την ΕΥΠ, ότι πραγματικά ο Ερντογάν ετοιμάζεται να στείλει μετανάστες-ασθενείς στα νησιά, αλλά και ποιον ενημέρωσε η ΕΥΠ και, ακόμα, πώς αυτό έγινε γνωστό στα ακροδεξιά έντυπα;

Στον καιρό του μεγάλου φόβου και του εγκλεισμού η αλογία με τη μορφή του ρατσισμού και του φασισμού είναι ξανά παρούσα. Δεν είναι η πρώτη φορά: «Το 1780 μια επιδημία εξαπλώθηκε στο Παρίσι: η προέλευσή της αποδιδόταν στην μολυσματική ασθένεια από το Hopital General…»[2]. Οι «έγκλειστοι» θεωρούνταν φορείς της μόλυνσης. Ήθελαν να πάνε να το κάψουν. Η ιατρική επιτροπή, όμως, που συστήθηκε για να ερευνήσει το θέμα διαπίστωσε ότι δεν φταίνε οι «έγκλειστοι», αλλά ο «κακός αέρας». Με άλλα λόγια οι συνθήκες στα ιδρύματα αυτά. Ποιός άραγε θα μιλήσει για τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές και στα στρατόπεδα προσφύγων;

Ο Μεγάλος Φόβος, όμως, δεν είναι καλός σύμβουλος για ψύχραιμη και ορθολογική αντιμετώπιση. Τα στρατόπεδα των προσφύγων, οι φυλακές και τα γκέτο των Ρομά (σ.σ. ο μαζικός εκκλησιασμός όχι!), θα προβληθούν από τα ακροδεξιά έντυπα ως «η γενέθλια γη του κακού»! Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, αφού υπάρχουν και οι ασυμπτωματικοί, θα παρουσιαστούν ως «οι μολυσματικές βόμβες» του μεγάλου εχθρού, του Ερντογάν. Ο ρατσισμός θα καλλιεργηθεί στο έδαφος του φόβου. Το ίδιο και ο εθνικισμός, που θέλει έναν «νέο Έβρο», καθώς οι φασίστες θεωρούν ότι εκεί κατήγαγαν νίκη μεγάλη εναντίον της Τουρκίας, συσπειρώνοντας τους εθνικιστές αλλά και τους νεοναζί Ελλάδας και Ευρώπης!

Η «κυβερνώσα δεξιά»(που κωφεύει στις εκκλήσεις για την αποσυμφόρηση των στρατοπέδων προσφύγων και των φυλακών), προκειμένου να μην συγκρουσθεί με την ακροδεξιά πτέρυγά της, θα ακολουθήσει την πολιτική μιας ακόμα πιο άγριας καταστολής και της μεγαλύτερης αστυνόμευσης των εγκλείστων -ακόμα και με στρατό-, καθώς και της στεγανοποίησης των χώρων εγκλεισμού. «Όλοι οι τόποι του εγκλεισμού πρέπει να απομονωθούν καλύτερα…»[3]. Τα στρατόπεδα προσφύγων κλειστού τύπου είναι πια γεγονός. Το ίδιο θα ισχύσει για τις φυλακές, αλλά και τα γκέτο των Ρομά. Για να αποτραπεί όχι μόνο η «διασπορά» του κοροναϊού αλλά και η «μόλυνση» μέσω της «ηθικής επικοινωνίας», δηλαδή της αλληλεγγύης και του αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό!   

*Η φωτογραφία από τη Μόρια είναι αρχείου



[1] Που απειλούσαν τον Σαντ (Μισέλ Φουκώ: Ιστορία της τρέλας στην κλασική εποχή, 2007, σελ. 463)

[2] Ένα κρατικό ίδρυμα (σ.σ. όπως περίπου σήμερα τα στρατόπεδα προσφύγων) Φουκώ στο ίδιο, σελ. 465

[3] Στο ίδιο, σελ. 468