Ο Ερντογάν είναι «χορηγός του Μητσοτάκη και ο Μητσοτάκης του Ερντογάν»

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 27.11.22 ]

Η εθνικιστική ρητορική ευνοεί προεκλογικά τον Ερντογάν. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις της τουρκικής κοινής γνώμης. Αλλά το ίδιο ευνοεί και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Γι’ αυτό την ίδια εθνικιστική ρητορική υιοθετεί στην εσωτερική προεκλογική αντιπαράθεση ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν λέει πως «Ο κ. Ερντογάν δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε τον κ. Τσίπρα απέναντι του, όμως έχει εμένα!»). Έτσι, ο Ερντογάν γίνεται «ο χορηγός του Μητσοτάκη και ο Μητσοτάκης του Ερντογάν», γράφει το Βήμα (27.11.2022). Και συνεχίζει: «Ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία περιορίζουν τις όποιες εκλογικές φθορές όποτε ο Ερντογάν οξύνει ανεβάζοντας τους τόνους και επιβάλλοντας αντιδράσεις στην ελληνική κυβέρνηση».

Γι’ αυτό τα πρωτοσέλιδα των φιλοκυβερνητικών εφημερίδων προβάλλουν την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας: Καθημερινή: «Σκάκι με την Τουρκία στο Λιβυκό». Real: «Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν»…. Αυτή είναι η πρώτη είδηση και σε όλους σχεδόν τους τηλεοπτικούς σταθμούς (όταν το επιτρέπουν η… Κιβωτός, ο Μίχος και η Πισπιρίγκου!).

Ο Τούρκος πρόεδρος, επιλέγοντας τη σύγκρουση με την Ελλάδα (και την Δύση γενικότερα), ενισχύει τον ομόλογο –πλην αντίπαλο- φανατισμό, δηλαδή τους εθνικιστές, τους φονταμενταλιστές και τους φασίστες, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ. Έχουμε, δηλαδή, εδώ ένα «διπλό», όπου ο ένας εθνικισμός τροφοδοτεί τον άλλον μέσω της σύγκρουσής τους. Αλληλοκαθορίζονται και αλληλοκαθρεφτίζονται, αλλά αυτό μπορεί κάποτε να ξεφύγει από την λεκτική αντιπαράθεση και να οδηγήσει στην εμπόλεμη. 

Αλλά το πιο επικίνδυνο από αυτή την εθνικιστική ρητορική, που ο Κυρ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί για ψηφοθηρικούς λόγους, είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς εντός και εκτός ΝΔ και η πρόκληση κοινωνικού εμφυλίου στην Ελλάδα. Αυτό ήδη συμβαίνει σε λεκτικό επίπεδο. «Ολη η Ελλάδα μια γροθιά απεναντι στους εισβολείς της Τουρκίας και τους εδω αλληλέγγυους» έγραφε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στο τουίτερ! Στα ελεγχόμενα μίντια και στους διαφόρους θεσμούς (Εκκλησία, μίντια…) εκδιπλώνεται η προσπάθεια να εγκλωβιστεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία στην πιο εθνικιστική εκδοχή της. Φασίστες αντιμετωπίζουν με χυδαίο τρόπο τους πρόσφυγες ως εισβολείς. Οι αλληλέγγυοι αντιμετωπίζονται ως προδότες! Προσφυγόπουλα που πνίγονται (γεμάτο δυστυχώς το Αιγαίο και η Μεσόγειος), παρουσιάζονται ως όργανα εχθρικής προπαγάνδας. Με την υπόθεση της μικρής Μαρίας επιχειρούν να αμαυρώσουν την ανιδιοτέλεια του κινήματος αλληλεγγύης. Δεν υπάρχει στη λογική και στην ψυχή τους η λέξη ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Και γι’ αυτό δεν διανοούνται ότι μπορεί να υπάρχει σε άλλους. Γι’ αυτούς όλα είναι μπίζνες. «Η αλληλεγγύη είναι μπίζνα» έγραφε ο Ι. Κ. Πρετεντέρης!

Ο χυδαίος ατομικισμός και η ιδιοτέλεια είναι τα χαρακτηριστικά της ιδεολογίας της Δεξιάς. Και επειδή αυτά λειτουργούν διαλυτικά για την κοινωνία, έρχεται ο εθνικισμός, που τροφοδοτεί ο επικίνδυνος «Άλλος», ο Ερντογάν, για να αποκαταστήσει τη συνοχή. Μόνο που αυτή θα είναι μια συνοχή με συνδετικό αρμό το μίσος. Μίσος για τον Ερντογάν, μίσος για τους πρόσφυγες, μίσος για τους ζαίους, μίσος για τους ξένους, μίσος για τους ομοφυλόφιλους, τους Εβραίους, τους «Γύφτους», μίσος για όλους, ακόμα και για τους ομοίους τους. Και σ’ αυτή την… φιλελεύθερη χομπσιανή ζούγκλα «ο άνθρωπος γίνεται για τον άνθρωπο λύκος»...