Κίνδυνος καρκίνου του δέρματος από τα ψάρια

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 08.06.22 ]

Ο Έλληνας ιχθυολόγος Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος κατήγγειλε εδώ και χρόνια (το artinews.gr δημοσιεύει από το 2017 τις καταγγελίες του*) ότι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών χρησιμοποιούν καρκινογόνα αντιπαρασιτικά φάρμακα (φορμόλη), αλλά και σάπιες τροφές, ενώ και τα χρώματα των διχτυών των κλωβών μετά την επεξεργασία ρίχνονται στη θάλασσα. Για τις καταγγελίες του αυτές ο Στελακάτος βρίσκεται συνεχώς στα δικαστήρια (κατόπιν μηνύσεων και αγωγών των εταιρειών), αντιμετωπίζοντας έναν εξοντωτικό «πόλεμο». Ευτυχώς δίπλα του στέκονται αλληλέγγυοι χιλιάδες άνθρωποι.

Να που τώρα έρευνες επιβεβαιώνουν τις θέσεις του Στελακάτου για την επικινδυνότητα των αντιπαρασιτικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ερευνητές στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η κατανάλωση δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα θα μπορούσαν να θέσουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο να εμφανίσουν κακόηθες μελάνωμα, την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Μπράουν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι των οποίων η τυπική ημερήσια πρόσληψη ψαριών ήταν 42,8 γραμμάρια (περίπου 300 γραμμάρια την εβδομάδα) διέτρεχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο κακοήθους μελανώματος από εκείνους που λάμβαναν μόλις 3,2 γραμμάρια.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όσοι τρώνε περισσότερα ψάρια είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη φυσιολογικά κύτταρα μόνο στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος, το οποίο είναι γνωστό ως μελάνωμα σταδίου 0 ή μελάνωμα in situ και αναφέρεται επίσης ως προκαρκινικό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 491.367 ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας περίπου 62 ετών, οι οποίοι ανέφεραν πόσο συχνά έφαγαν τηγανητό ψάρι, μη τηγανητό ψάρι και τόνο τον προηγούμενο χρόνο, καθώς και το μέγεθος της μερίδας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν τη συχνότητα των περιπτώσεων μελανώματος που αναπτύχθηκαν σε μια περίοδο 15 ετών, χρησιμοποιώντας δεδομένα που ελήφθησαν από τα μητρώα καρκίνου.

Έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα όπως το βάρος, το κάπνισμα και το ιστορικό αλκοόλ, καθώς και αν υπήρχε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου.

Το 1% των ανθρώπων εμφάνισε κακόηθες μελάνωμα ενώ το 0,7% εμφάνισε μελάνωμα σταδίου 0.

Αν και δεν βρέθηκε σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητού ψαριού και του καρκίνου του δέρματος, η κατανάλωση 17,8 g μη τηγανητού ψαριού καθημερινά συσχετίστηκε με 18% υψηλό κίνδυνο κακοήθους μελανώματος και 25% υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος σταδίου 0, σε σύγκριση με την κατανάλωση μόνο 0,3 γρ.

Τα άτομα που λάμβαναν ημερήσια πρόσληψη 14,2 γραμμάρια τόνου αντί 0,3 γραμμάρια βρέθηκαν επίσης να διατρέχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο.

Ο ερευνητής Eunyoung Cho δήλωσε σχετικά: «Υποθέτουμε ότι τα ευρήματά μας θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποδοθούν σε μολυσματικές ουσίες στα ψάρια, όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια, οι διοξίνες, το αρσενικό και ο υδράργυρος»…**

 

*Ο ‘Ελληνας ιχθυολόγος Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος μηνύθηκε από την εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας στην οποία εργαζόταν για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. Ο ιχθυολόγος κατάγγειλε με δημοσιεύματα το τεράστιο έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες και τα ποτάμια από όλες τις εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, το οποίο λέγεται χρήση ΦΟΡΜΟΛΗΣ.

 Ο ιχθυολόγος έγραφε συγκεκριμένα:

«Ας δούμε τι είναι η φορμόλη. Η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη (φορμόλη) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης, της σημαντικής τοξικότητας και ευφλεκτότητας, η έκθεση στη μεθανάλη αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το 2011, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ (US National Toxicology Program), περιέγραψε τη μεθανάλη, ως ένα «…γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο…» («…known to be a human carcinogen…»).
Η χρηση φορμολης προκαλεί καρκινογενέσεις όπως λευχαιμία, καρκίνο στο ήπαρ, στο φάρυγγα, στο δέρμα, δερματικές παθήσεις, σοβαρές επιπτώσεις στα μάτια κ.ά. Ουσιαστικά είναι μία απ’ τις πιο επικίνδυνες ουσίες.

Οι εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών υπερφορτώσανε σε αριθμό ψαριών τα κλουβιά όπου γίνεται η εκτροφή, με αποτέλεσμα την διόγκωση των ασθενειών και των παρασίτων. Ορισμένα παράσιτα όπως το microcotyle παρασιτεί στα βράγχια των ψαριών και θρέφεται με το αίμα. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται αναιμία στα βράγχια είτε των μικρών ψαριών (30 – 200 γρ) και να υπάρχει θνησιμότητα είτε των μεγάλων ψαριών (>300 γρ) και έτσι να μην είναι εμπορεύσιμα. Αυτό γιατί η αναιμία προκαλεί άσπρισμα στα βράγχια. Εκεί τον λόγο παίρνει η φορμόλη όπου διοχετεύεται στα ψάρια με τα γνωστά μπάνια φορμόλης.Τα ψάρια του κλωβού κλείνονται σε σάκο με θαλασσινό νερό που έχει κλειστεί με παροχή οξυγόνου από μπουκάλα και εκεί ρίχνουν τη φορμόλη σε υγρή μορφή. Η φορμόλη μαζί με το θαλασσινό νερό περνάει απ’ το στόμα του ψαριού και όταν την αποβάλλει απ’ τα βράγχια εξοντώνει τα παράσιτα.

Αποτέλεσμα όλης της παραπάνω διαδικασίας είναι η φορμόλη να διοχετεύεται στο αέριο και θαλάσσιο περιβάλλον, στον άνθρωπο που την χειρίζεται και στο ψάρι που θα καταναλωθεί. Τόνοι φορμόλης ρίχνεται στην Σαγιάδα, στον Όρμο Βάλτου (προστατευόμενη Α ζώνης περιοχή στο Δέλτα του Καλαμά NATURA), στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, στο Δέλτα του Αχελώου (επίσης προστατευόμενη περιοχή NATURA),στον κόλπο Ληξουρίου στη Κεφαλονιά, στον Μαλιακό Κόλπο, στον Πόρο στη περιοχή αρχαίας Επιδαύρου και αλλού.

Εργάστηκα για 13 χρόνια σαν ιχθυολόγος για λογαριασμό της Ανδρομέδας και απολύθηκα λόγω της χρόνιας εναντίωσης μου σε αυτές τις πρακτικές.

– ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

– ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

– ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

-ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

-ΓΙΑΤΙ ΚΩΦΕΥΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΠΟΜΩΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑ

ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΝΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Οι απειλές που δέχομαι ότι θα με θάψουν αν συνεχίσω τον αγώνα δεν με ακουμπάνε. Για ό,τι μου συμβεί υπεύθυνος είναι το διευθυντικό προσωπικό της Ανδρομέδας, η εισαγγελία και η αστυνομία Ηγ/τσας.Θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις και θα δοθεί περαιτέρω υλικό φωτογραφιών και βίντεο για όλα αυτά τα καθάρματα που πλουτίζουν σε βάρος των ζωών μας.

Λοβέρδος Στελακάτος Χρήστος»

**https://news.sky.com/story/skin-cancer-risk-eating-two-portions-of-fish-a-week-could-increase-the-risk-of-melanoma-study-finds-12630389