Η Καθημερινή, τα ELLINIKA HOAXES και οι Γιατροί της Κούβας

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 09.04.20 ]

 Η Μαρία Αθανασίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ**(7.4.2020) σε άρθρο με τίτλο: "Ήρωες ή μισθοφόροι;" Αναφέρεται στην αποστολή γιατρών από την Κούβα σε χώρες που πλήττονται από την πανδημία και γράφει: «Ανιδιοτελής ανθρωπιστική προσφορά, ιατρική διπλωματία ή επικερδείς μπίζνες με αντικείμενο τον ανθρώπινο πόνο; Ο «άγνωστος» κουβανικός «στρατός με τις λευκές ρόμπες».» 

Στο άρθρο απαντά η Νεόφυτου Νεοφύτου στην «Χαραυγή»*: «…Η εφ. «Καθημερινή» κυκλοφόρησε ένα προκλητικό άρθρο που αναφέρεται στις ιατρικές αποστολές της Κούβας προσπαθώντας να μειώσει το έργο και την αλληλεγγύη που προσφέρει ο ηρωικός λαός της Κούβας… Για να αιτιολογήσουν την προσβλητική και απαράδεκτη επίθεσή τους εναντίον της Κούβας, επικαλούνται τον ακροδεξιό  Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος χαρακτήρισε τους 8.000 Κουβανούς γιατρούς που εργάζονταν στη χώρα του «σκλάβους που θρέφουν την κουβανική δικτατορία»! Αντιληπτά σε όλους τα ελατήριά τους. Ίσως να νιώθουν ιδεολογική κατωτερότητα και κόμπλεξ μπροστά στα επιτεύγματα του κουβανικού λαού, αφού ο καπιταλισμός που υμνούν αποδείχθηκε να μη διαθέτει δημόσια υγεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών. Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι ο λαός της Κούβας παρά τις επιθέσεις και τους οικονομικούς αποκλεισμούς είναι φωτεινό παράδειγμα για πολλούς λαούς. Η Κούβα έχει σχεδόν 82 γιατρούς ανά 10.000 πολίτες, από τα υψηλότερα ποσοστά του κόσμου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ η υπερδύναμη Αμερική διαθέτει πυραύλους και αεροπλάνα, αλλά δεν διαθέτει επαρκείς κλίνες, αναπνευστήρες, μάσκες, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Αδυνατεί να ανταποκριθεί στη μάχη με τον κορονοϊό, όπου χιλιάδες Αμερικανοί χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.»

Και τα Hoaxes

Αξίζει να σημειώσουμε ότι του άρθρου της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ είχε προηγηθεί ανάλογο κείμενο του αρχισυντάκτη των ELLINIKA HOAXES, που είναι συμβεβλημένα με το Facebook προκειμένου να ελέγχουν τις «ψευδείς ειδήσεις», και οφείλουν σύμφωνα με το συμβόλαιό τους να είναι ανεξάρτητα και ακομμάτιστα. Διαβάζουμε στο προφίλ στο Fb του Δημήτρης Αλικάκος, 28 Μαρτίου στις 1:42 μ.μ. · 

«Σάββατο, 24 Αυγούστου 2013. Κουβανοί γιατροί φτάνουν στο αεροδρόμιο της Ρεσίφε στη Βραζιλία (με αριστερή κυβέρνηση τότε, υπό την ηγεσία της Dilma Rousseff). Κουνούν σημαιάκια και χαμογελούν (φωτο). Ήταν οι πρώτοι 206, και θα ακολουθούσαν χιλιάδες για να στηρίξουν το σύστημα υγείας της χώρας. (πηγή: http://www.cubadebate.cu/…/en-fotos-medicos-cubanos-llega…/…)
Ήταν άλλη μια πράξη «αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας». Δεκάδες είχαν προηγηθεί και πολλές θα ακολουθούσαν. Από Λατινική Αμερική μέχρι Πορτογαλία και Αφρική.
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς…
Ωραίο το παραμύθι και μεθυστικό, ρομαντικό και συγκινεί. Όμως είναι παραμύθι.
Τίποτα στη ζωή δεν είναι άσπρο μαύρο.
Η Κούβα έχει πολλούς και καλούς γιατρούς. Πάρα πολλούς. Από 9,2 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους το 1958, έφτασε σε 59 το 2000. Έχει τους περισσότερους στον κόσμο, με βάση τον πληθυσμό (πηγή: https://web.archive.org/…/proj…/asce/pdfs/volume12/sixto.pdf).
Το προσδόκιμο ζωής στο νησί είναι υψηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ και οι Κουβανοί έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερους γιατρούς ανά κάτοικο. (πηγή: https://www.who.int/…/health_workfor…/physicians_density/en/)
Μπράβο τους!

ΑΛΛΆ
ΔΕΝ είναι ζήτημα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, όπως μάς ενημερώνει η προπαγάνδα. Είναι μια πολύ ωραία και -για πολλούς- τίμια εθνική μπίζνα για να επιβιώσει η χώρα (σε κατάσταση εμπάργκο από τις ΗΠΑ) με ένα "προϊόν" που της... περισσεύει. Με άλλους όρους: ιατρική διπλωματία ή αλλιώς “δείχνουμε το καλό πρόσωπο της χώρας”. Μόνο το 2019 το πρόγραμμα απασχόλησε περίπου 28.000 από το υγειονομικό προσωπικό της Κούβας σε δεκάδες χώρες.
Με το αζημίωτο; Όχι βέβαια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, η χώρα πλήρωσε περίπου 3.600 δολάρια ανά ιατρό το μήνα στην κυβέρνηση της Κούβας. Με 8.300 γιατρούς στην Κούβα μεταξύ 2013-2018 (προτού διαταραχθούν οι σχέσεις τους), αυτό σήμαινε έσοδα περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για το νησί της Καραϊβικής. (πηγή: https://time.com/5467742/cuba-doctors-export-brazil/__...».

Το άρθρο συνεχίζεται και όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το διαβάσει ολόκληρο στο προφίλ του συντάκτη του. Πάντως, η πρόθεση είναι έκδηλη, καθώς επιδιώκεται η αποδόμηση της ανιδιοτελούς προσφοράς και της αλληλεγγύης των Κουβανών!


* https://dialogos.com.cy/haravgi/iroes-i-misthoforoi-rota-i-ef-kathimerini-iroes-apantame/

** https://www.kathimerini.gr/1072731/gallery/periodiko-k/reportaz/hrwes-h-mis8oforoi