"Η ξενότητα μας κατοικεί" γράφει η Τζούλια Κρίστεβα. Γι' αυτό όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον εαυτό μας, όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον ξένο που μας κατοικεί, τόσο περισσότερο ανεχόμαστε τον Άλλο, τον Ξένο. Όσο, λοιπόν, γνωρίζουμε τον Άλλο τόσο μαθαίνουμε ότι είναι σαν κι εμάς. Γι' αυτό δεν πρέπει να τον κάνουμε σαν κι εμάς, δεν πρέπει να τον αλλάξουμε, να τον αφομοιώσουμε, αλλά να τον δεχτούμε όπως είναι. Αυτό σημαίνει Ανοχή. Αυτό είναι πραγματικός σεβασμός στον Άλλο, στον Ξένο, στον Διαφορετικό.
Να, όμως, τώρα που μαθαίνουμε πως όσο περισσότερο γνωρίζουμε τον άλλο τόσο τον μισούμε. Αυτό λέει το προκαλούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις περίφημες "φούσκες", απ' όπου αποκλείονται όσοι έχουν διαφορετική γνώμη. "Όσο λιγότερα ξέρουμε και ακούμε για τους άλλους, τόσο περισσότερο τους ανεχόμαστε", γράφει αρθρογράφος στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" (4.11.2021). Άρα, ας κλειστούμε όλοι στο καβούκι μας, ή καλύτερα στη "φούσκα" μας! Από εδώ οι εμβολιασμένοι και από εκεί οι ανεμβολίαστοι. Από εδώ η επιστήμη και από εκεί η μεταφυσική και η συνωμοσιολογία, από εδώ οι γιατροί και από εκεί οι παπάδες. Αυτές, πλέον, είναι οι... βασικές κοινωνικές αντιθέσεις!
Βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πατούν σε δύο βάρκες. Ομνύουν στους γιατρούς και πιστεύουν στους παπάδες. Το δισυπόστατο αυτό εκπροσωπεί ο κ. Τσιόδρας, ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμώνων και "σύμβουλος" του πρωθυπουργού. Σ' αυτό έγκειται και η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει για τον εμβολιασμό καθώς η λογική αναιρείται από τη μεταφυσική...