Οι «δωδεκαθεϊστές», το TikTok και η χρυσή αυγή

[ ARTI news / Κόσμος / 06.11.22 ]

Όλα τα είχαμε οι δωδεκαθεϊστές και οι νεοπαγανιστές μας έλειπαν. Όπως διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, τον τελευταίο χρόνο, ο νεοπαγανισμός και οι αναφορές στους θεούς των αρχαίων πολυθεϊστικών θρησκειών, εμφανίζονται όλο και περισσότερο στο TikTok. Στη Γαλλία, είναι πάνω απ' όλα οι Έλληνες θεοί που είναι στις προτιμήσεις των χρηστών του Διαδικτύου.

Είναι πλέον γνωστό ότι το TikTok είναι ένα κοινωνικό δίκτυο όπου αφθονεί το θρησκευτικό περιεχόμενο. Οι influencers από όλες τις θρησκείες διπλασιάζουν την εφευρετικότητά τους για να μεταφέρουν τα μηνύματά τους.

Νέα τάση είναι πλέον οι λογαριασμοί που παρουσιάζονται με το προφίλ του νεοπαγανισμού.

Ο όρος «νεοπαγανισμός» περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία πρακτικών ή/και πεποιθήσεων που εμπνέονται από αρχαίες πολυθεϊστικές θρησκείες. Οι πρώτες μορφές εμφανίζονται περί τα τέλη του 18ου αιώνα, όταν κάνει την  εμφάνιση του ο «νεοδρυιδισμός», αφιερωμένος στο κελτικό πάνθεον, ή «Asatru», που είναι η «πίστη στους Aesir (θεούς του σκανδιναβικού πανθέου)» κ.ά..

Ο νεοπαγανισμός απογειώθηκε τον 20ο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα από τη δεκαετία του 1970. Αρκετά ρεύματα εμφανίστηκαν κατά την περίοδο αυτή, συμπεριλαμβανομένου του «ελληνικού», που επεδίωκε να αποκαταστήσει τη λατρεία στους θεούς της αρχαίας Ελλάδας! Σήμερα ο αριθμός των νεοπαγανιστών ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες στην Ελλάδα, σε 60.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο και από 1 έως 1,5 εκατομμύριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Pew Research Center (Αμερικανικό κέντρο έρευνας).

Το νέο φαινόμενο είναι η παρουσία των νεοπαγαντών στα κοινωνικά δίκτυα και ειδικότερα στην κινεζική πλατφόρμα TikTok. Είναι ωστόσο μια διεθνής δυναμική που επηρεάζει κυρίως εφήβους και νέους ενήλικες…

Ο «Ελληνισμός», αλλιώς γνωστός ως «δωδεκαθεϊσμός» (λατρεία των δώδεκα θεών του Ολύμπου), είναι στην πραγματικότητα μια μορφή του νεοπαγανισμού που υπάρχει περισσότερο στους γαλλόφωνους χρήστες του TikTok. Το χάσταγκ #Ελληνισμός έχει 24 εκατομμύρια επισκέψεις, ενώ εκατοντάδες γαλλόφωνοι λογαριασμοί, που διευθύνονται κυρίως από έφηβες και νεαρές γυναίκες, ισχυρίζονται ότι αποτελούν μέρος αυτής της θρησκευτικής τάσης.

Δεν θα έκανα αναφορά στο θέμα αν δεν είχε άμεση σχέση με τη φασιστική προπαγάνδα. Θυμίζω την προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής όπου μεταξύ των άλλων αναφερόταν: «Ψηφίζω Χρυσή Αυγή γιατί… είμαι χριστιανός/ είμαι δωδεκαθεϊστής/ είμαι απόγονος του θεού Πάνα»**.  

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στο «Εθνος», είχε κατηγορήσει τους χρυσαυγίτες ως «δωδεκαθεϊστές». Εξάλλου, είναι γνωστά τα σατανιστικά τραγούδια του Καιάδα, οι σπονδές του Μιχαλολιάκου στον Πάνα (!) και η παγανιστική αρθρογραφία που φιλοξενούσε η φυλλάδα της χ.α..

Ακριβώς αυτή η σχέση νεοπαγανισμού και νεοφασισμού είναι ανησυχητική...

 

* Στιγμιότυπο οθόνης του λογαριασμού TikTok της Sarah AL (@sarahal06), υπεύθυνης ενός καταστήματος εσωτερικών ειδών στη Νίκαια, το οποίο έχει 1,4 εκατομμύρια συνδρομητές. 

https://www.lemonde.fr/le-monde-des-religions/article/2022/11/06/neopaganisme-et-dieux-grecs-ont-le-vent-en-poupe-sur-tiktok_6148683_6038514.html

** https://www.alfavita.gr/koinonia/102427_psifizo-hrysi-aygi-giati