Φρίκη: Νέα σφαγή δελφινιών στα νησιά Φερόε

[ ARTI news / Κόσμος / 25.09.21 ]

Τουλάχιστον 52 δελφίνια σφαγιάστηκαν στα Νησιά Φερόε δύο εβδομάδες μετά τη θανάτωση ακόμη 1.428, που οδήγησε σε παγκόσμια κατακραυγή.

 Τα δελφίνια αρχικά προορίζονταν να σημανθούν και στη συνέχεια να αφεθούν ελεύθερα στη θάλασσα. Ωστόσο, το τοπικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας είπε πως δεν είχε προσωπικό για να κάνει τις απαραίτητες σημάνσεις και καταγραφές. Και αντί να αφήσουν τα δελφίνια πίσω στον ωκεανό χωρίς σημάνσεις, οι φαλαινοθήρες αποφάσισαν να τα σφάξουν.

Πρόσφατα, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η σφαγή πάνω από 1.400 δελφινιών στην ίδια περιοχή, στο πλαίσιο ενός ανατριαστικού εθίμου που ονομάζεται Grindadrap. Τα δελφίνια και οι φάλαινες παρασύρονται από μηχανοκίνητα σκάφη προς την ακτή και στη συνέχεια θανατώνονται από τους φαλαινοθήρες με καμάκια, ακόμη και τρυπάνια. Το Grindadrap θεωρείται παράδειγμα παραδοσιακής «φαλαινοθηρίας».

 Το Grindadráp είναι νόμιμο στα νησιά Φερόε. Η νομοθεσία μάλιστα προβλέπει μεταξύ άλλων το πώς πρέπει να γίνεται, τις μεθόδους θανάτωσης και τον εξοπλισμό που πρέπει να χρησιμοποιείται.

Οι κάτοικοι των νησιών εξακολουθούν να εφαρμόζουν το έθιμο, παρά το γεγονός πως πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν έντονα και πραγματοποιούν διαδηλώσεις ζητώντας την κατάργησή του.

Η τοπική κυβέρνηση υπεραμύνεται του φρικιαστικού εθίμου υποστηρίζοντας ότι το κυνήγι των φαλαινών διασφαλίζει αυτάρκεια στους κατοίκους των συνολικά 18 νησιών που έχουν μικρές δυνατότητες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων.