Στης ακρίβειας τον καιρό

[ ARTI news / Ελλάδα / 24.02.22 ]

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

Ο χειμώνας υποχωρεί σιγά σιγά παίζοντας το παιχνίδι της διαδοχής με την Άνοιξη. Δεν παραδίδεται αμαχητί εν μια νυκτί στα θέλγητρα της όμορφης. Το πάλεμα κρατάει όλο το Φλεβάρη, όσο να έρθει ο Μάρτης και να πάρει επίσημα την πρωτοκαθεδρία η Άνοιξη. Η φύση ξαναγεννιέται, αρχίζει ο νέος κύκλος της ζωής.

Ο βαρύς χειμώνας αποσύρει μαζί του και όλο το βάρος που πλάκωνε τον κόσμο: το κρύο, το κλείσιμο, το φόβο του θανάτου.

Οι άνθρωποι αναθάρρησαν, ότι μπορεί να πάρει μαζί του και τη σκιά της Πανδημίας, να αναπνεύσουν τη φρεσκάδα της Άνοιξης.

Κι εκεί στα πρώτα δειλά βήματα που έκαναν, καταβεβλημένοι ψυχοσωματικά από τα δυο χρόνια στέρησης της φυσιολογικής ζωής.

Εκεί στο ανάμεσα, που κάνεις το μετέωρο βήμα, μέχρι να βρεις τη δύναμη να πατήσεις στο άλλο σημείο και εκεί να κρατηθείς, να μην πέσεις, στο σημείο αυτό η Ακρίβεια ανοίγει λάκκο, μπορεί και πηγάδι. Πώς να μην πέσεις; να σταθείς όρθιος;

Κι ενώ οι εποχές αναμετριούνται παιχνιδίζοντας και η φύση κρατά την ισορροπία της, δυο άλλες δυνάμεις, η Πανδημία και η Ακρίβεια σαν έτοιμες από καιρό διαδέχτηκαν η μία την άλλη.

Η Πανδημία φόρεσε τη μάσκα του χάρου και έσπειρε με την ανάσα της το φόβο. Η Ακρίβεια ντυμένη πανάκριβα, με όπλο τους αριθμούς , βλέμμα υπεροπτικό και χέρια αρπακτικά, εισήλθε  σιγά, αλλά σταθερά στη σκηνή. Οι άνθρωποι φοβισμένοι, μουδιασμένοι αδυνατούσαν να αντιδράσουν στα σημάδια της έλευσής της.

Με το ένα χέρι επιδεικνύει ξεδιάντροπα το χρήμα που κλέβει από τις τσέπες τους, με το θράσος του ισχυρού, που δρα ανεξέλεγκτα και πατάει πάνω στο φόβο των ανθρώπων και αυξάνει το φόβο των αδύναμων.

Με το άλλο απομακρύνει σαν μαγνήτης τα αγαθά, όταν εκείνοι τα χρειάζονται. Δεν μπορεί  να παίρνει ο κάθε ένας ό,τι θέλει.

Και μπορεί η Πανδημία να συρρικνώνεται σιγά σιγά, ο φόβος όμως ήρθε για να μείνει και να κατακλύσει τον κόσμο. Η Πανδημία του στέρησε την ελευθερία. Η Ακρίβεια κρατάει μακριά του όλα τα αγαθά, που θα του προσφέρουν ασφάλεια και ευημερία: σπίτι, ζεστασιά, τροφή, μόρφωση, υγεία, ψυχαγωγία, δηλαδή σωματική και ψυχική υγεία.

Η φύση εμπεριέχει τις αντιθέσεις και προοικονομεί για τα αντίδοτα. Εμείς καλούμαστε να παλέψουμε με τις επιθετικές δυνάμεις και να μην πέσουμε στο πηγάδι, που άνοιξε η Ακρίβεια μόλις πήγαμε να ξεμυτίσουμε με τον ερχομό της Άνοιξης.

Κοζάνη 23-2-2022