«Πήγαινε στο διάολο, Shell!»

[ ARTI news / / 08.12.21 ]

 «Πήγαινε στο διάολο, Shell!» Αυτό είναι το σύνθημα εναντίον του αγγλο-ολλανδικού πετρελαϊκού κολοσσού που κάνει σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου, σε μια από τις πιο παρθένες θαλάσσιες περιοχές της Νότιας Αφρικής που συνορεύει με τον Ινδικό Ωκεανό. Η περιοχή αυτή «είναι μια από τις πιο πλούσιες και πιο ευαίσθητες παράκτιες λωρίδες μας», γράφει η Νοτιοαφρικανή βιολόγος Nadine Strydom στην Daily Maverick.

Αρκετές οργανώσεις της Νότιας Αφρικής ζητούν το μποϊκοτάζ της εταιρείας πετρελαίου Shell. Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν τη μέθοδο εξερεύνησης που περιλαμβάνει την αποστολή «εξαιρετικά δυνατών κρουστικών κυμάτων» ικανών να διαπεράσουν τον φλοιό της γης για 40 χιλιόμετρα. «Μιλάμε για έναν τεράστιο θόρυβο», εξηγεί η Janet Solomon, μέλος της οργάνωσης Oceans Not Oil, που «ισοδυναμεί με ένα διαστημόπλοιο που απογειώνεται» και τα θαλάσσια ζώα «είναι πολύ ευαίσθητα στο θόρυβο», όπως εξηγεί ο επιστήμονας Kevin Cole από το Μουσείο του Ανατολικού Λονδίνου, στη Mail & Guardian:

Τα ψάρια και τα θηλαστικά εξαρτώνται από τον ήχο για να επικοινωνήσουν με άλλα μέλη της ομάδας ή με τα μικρά τους, να βρουν τροφή, να αναπαραχθούν, να αποφύγουν τους θηρευτές και τους κινδύνους, να πλοηγηθούν και να αντιληφθούν το περιβάλλον τους.

Τα κρουστικά κύματα μπορούν έτσι να τραυματίσουν τα ζώα και να διαταράξουν την αναπαραγωγική ή διατροφική τους συμπεριφορά.

Στην περιοχή όπου γίνονται οι έρευνες συχνάζουν φάλαινες, δελφίνια, καρχαρίες, πιγκουίνοι και φώκιες.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου