Ομολογία: Συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν

[ ARTI news / Κόσμος / 14.09.21 ]

Χάος στην Καμπούλ, χάος και στο Κογκρέσο. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικανοί του ζήτησαν να παραιτηθεί, θεωρώντας «τη διοίκηση» Μπάιντεν υπεύθυνη για την κακή οργάνωση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ «υπερασπίστηκε σθεναρά τη χαοτική και θανατηφόρα αποχώρηση από το Αφγανιστάν» και «κατηγόρησε» τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις, γράφει το Politico.

Τι είπε ο Μπλίνκεν; Είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δεμένα τα χέρια της από τη συμφωνία του πρώην Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν, που έθετε περιορισμούς στην αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν. Μετά την ομολογία αυτή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Λευκός Οίκος παρέδωσε το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν κατόπιν συμφωνίας που περιλάμβανε ακόμα και λεπτομέρειες για την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.  

Κατόπιν τούτου, οι προειδοποιήσεις του Μπλίνκεν ότι το νέο καθεστώς (των Ταλιμπάν) πρέπει να δείξει πως «αξίζει» τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, είναι για τα μάτια του κόσμου. Οι Ταλιμπάν έχουν αναγνωρισθεί από τη στιγμή που τους παραδόθηκε η εξουσία και μάλσιτα κατόπιν συνομιλιών και συμφωνίας με την επίσημη αμερικανική κυβέρνηση.

Και μένουν οι γενναίες Αφγανές γυναίκες να διαδηλώνουν στους δρόμους της Καμπούλ, φωνάζοντας «Μην αναγνωρίζετε τους Ταλιμπάν».